TUAV-system Örnen

Det obemannade TUAV-systemet UAV 03 Örnen erbjuder en överblick över stora
operationsområden som är omöjlig att få från marken. Att snabbt få rörliga bilder är
av stor vikt för att markförband ska kunna planera förflyttningar och insatser.

Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten

Med en startvikt på 170 kilo är UAV 03 Örnen i en helt annan division än Försvarsmaktens SUAV-system, bland annat behövs en startramp för att Örnen ska kunna ta sig upp i luften. Men det som Örnen förlorar i mobilitet tar den igen i räckvidd och flygtid. Den kan sända bilder på ett avstånd av cirka 125 kilometer och hålla sig i luften i upp till sju timmar.

Örnen är en så kallad TUAV-farkost, vilket betyder Tactical Unmanned Aerial Vehicle. "Taktisk" innebär här att den kan flyga på betydligt högre höjd (drygt 5 000 meter) och ge god överblick i realtid över stora områden i form av rörliga bilder. Den infraröda kameran i UAV-Örnen är monterad i ett gyro och stabiliseras digitalt för att ge så hög upplösning som möjligt. Bilderna länkas sedan ner till utrustning på marken med personal som bearbetar dem innan de görs tillgängliga som underlag för markförbanden.

Från mitten av 2011 användes UAV 03 Örnen i spanings-, övervaknings- och underrättelseverksamhet i den internationella insatsen i Afghanistan tills den avslutades. Efter en kort återhämtning i Sverige sattes därefter systemet in i Mali i samband med att den insatsen påbörjades. I slutet av 2017 avslutade Örnen (och dess personal) sin insats i Mali och togs hem för att verka i det nationella försvaret.

Fakta

Tid i luften: 5-7 timmar

Räckvidd: 120 km

Tid mellan flygningar: Kan operera kontinuerligt

Vikt: 170 kg

Tillgänglighet per dygn: 2-4 flygningar

Hanterbarhet: Lätt

Internationell benämning: Shadow 200B (USA)