TP 100

Försvarsmakten, andra myndigheter och statliga verk behöver ibland transportera personal eller materiel till destinationer som är svåra att nå på annat sätt än med flyg. För att täcka dessa behov har flygvapnet två flygplan av typen Saab 340. De är båda baserade på Malmens flygplats i Linköping och tillhör transport- och specialflygenheten, F 7.

TP 100. Transportflygplan.
TP 100. Transportflygplan.
Foto: Försvarsmakten

Flygvapnets två TP 100 finns i versionerna A och C. TP 100 C används för transport av personal samt materiel och kan ta upp till 31 passagerare. Destinationerna varierar, men finns vanligtvis inom Sverige och Europa. 2013 flög 72:a specialflygdivisionen med TP 100 till drygt 75 olika destinationer runt om i världen.

TP 100 A har som uppgift att fullgöra Sveriges åtaganden inom Open Skies-avtalet. För att kunna genomföra uppdragstypen är flygplanet modifierat med bland annat en högupplöst kamera monterad undertill och operatörskonsoller i kabinen. Utöver fotoutrustningen finns det plats för 19 passagerare ombord.

Open Skies-avtalet är en internationell överenskommelse från 2002, som innebär att vissa certifierade plan från medlemsländerna får utföra observationsflygningar över varandras territorium. Avsikten är att kunna kontrollera exempelvis upprustningar, truppförflyttningar eller annat som är av intresse för ländernas nationella säkerhet. Försvarsmaktens TP 100 A certifierades som Sveriges officiella Open Skies-plan år 2004.