Dykarbetsbåt

Förmågan att snabbt forcera vattendrag kan avsevärt öka en armés slagkraft. Ingenjörtruppernas dykarbetsbåt har här en central uppgift tack vare sin effektiva kombination av styrka och snabbhet.

Dykarbetsbåt. Foto: Försvarsmakten

Vatten är ett formidabelt hinder för militära styrkor, men ett som måste kunna övervinnas. Den självklara lösningen är flytande broar och färjor, och det är här dykarbetsbåten visar sin duglighet.

Båten har en dieselmotor på 164 hästkrafter och drivs med hjälp av ett vattenjetaggregat. Tillsammans med en tomvikt på bara 1 200 kilo ger det båten en topphastighet på hela 25 knop, vilket innebär en helt annan rörlighet är den hos arbetshästarna bogserbåt 2 och bogserbåt 4. Hemligheten bakom den låga vikten är de bärande gummituber som utgör den övre delen av skrovet. Underdelen av skrovet är en platta av aluminium.

Dykarbetsbåten är även utrustad med GPS och ekolod för säker navigering. Förutom vid arbete med flytande broar och färjor används dykarbetsbåten, som namnet antyder, som stödbåt vid militära dykningar.