Bärgningsbandvagn 90

Försvarsmaktens mindre bärgningsbandvagn hjälper stridsvagnar som har kört fast eller skadats av minor eller beskjutning. Den kan även transportera bort skadade från stridslinjen.

Första logistikbataljonen ur Trängregementet övar med Bärgningsbandvagn 90 i närheten av Karlsborg. Foto: Marcus Åhlén/Combat Camera/Försvarsmakten
Bärgningsbandvagn 90 bogserar ett stridsfordon 90. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Bärgningsbandvagn 90 väger mindre än hälften av "storebror", Bärgningsbandvagn 120. Den är också över en meter kortare och en dryg halvmeter smalare över axlarna, så den klarar att manövrera mer fritt än kollegan.

Huvuduppgiften är att dra loss stridsfordon och andra fordon som har fastnat, samt bärga de som till exempel har kört på en mina eller skadats genom beskjutning. Dragkapaciteten på 72 ton räcker för de flesta av Försvarsmaktens fordon.

Precis som den större kollegan saknar Bärgningsbandvagn 90 torn, men har i stället ett schaktblad som används för att stabilisera och hålla emot vid bärgning. Den är utrustad med två bärgningsvinschar, lyftkran och markförankring, och beväpning i form av en 7,62 mm kulspruta och sex rökkastare. Besättningen består av vagnchef, bärgningsman, skytt och förare.

Bärgningsbandvagn 90 har även en sekundär uppgift – att transportera bort skadade från stridslinjen.

Fakta

Vikt: 22,5 ton

Höjd: 2,5 m

Bredd: 3,1 m

Längd: 6,4 m

Besättning: 4 st, Vagnchef, Förare, Skytt och Bärgningsman

Beväpning: 1 st KSP 39 (7,62mm), 6 st Rökkastare

Antal vinschar: 2 st, Max effekt 344 kn

Topphastighet: 70-75 km/h