På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Veteranporträttet

Veteranporträttet är en dokumentärserie där utlandsveteraner från svenska internationella militära insatser skildras.

Möt några av de många svenska soldater och sjömän som deltagit i internationella insatser, från en av de första under efterkrigstiden i Kongo 1961 fram till samtida insatser. Porträtten ger en nära inblick i hur det är att engagera sig och delta i skarpa lägen och bidra till att rädda liv och spara mänskligt lidande. Bakom porträtten står Försvarsmaktens enhet Stridsfotoavdelningen. 

Kongoveteranen Bengt möter maliveteranen Cecilia i ett samtal om deras tid i utlandstjänst.

Gammal möter ung

Cecilia: ”En insats kändes väldigt viktig för mig”

Kongoveteranen Bengt möter maliveteranen Cecilia i ett samtal om deras tid i utlandstjänst. Vad förenar dem och vad skiljer deras respektive upplevelser åt?

VIsningsbild för youtube-film, veteranporträttet Ingemar i Kongo. Endast för användning i detta sammanhang.

Ingemar i Kongo

”Det här var allvar”

Under sextiotalets början hade Kongo frigjort sig från kolonialmakten Belgien – bara för att sen gå in i ett inbördeskrig. Den svenska styrkan på plats var den första som hamnade i stridskänning på drygt 150 år. Ingemar var en av de som deltog.

VIsningsbild för youtube-film, veteranporträttet Peter i Adenviken. Endast för användning i detta sammanhang.

Peter i Adenviken

”När vapen är inblandade finns det alltid risker”

Under uppdraget vid den viktiga transportvägen mellan Indiska oceanen och Medelhavet hamnar Peters patrull i en konfrontation med moderna pirater. Ett möte som får honom att inse hur patrullens agerande hindrat mänskligt lidande.

Visningsbild Youtube-film, Magnus i Bosnien. Endast för användning i detta sammanhang.

Magnus i Bosnien

”Man ville markera att vi inte hade där att göra”

Kriget i Jugoslavien var komplicerat. Konfliktytorna var många, misstron mot FN-styrkorna stor. Under ett uppdrag att hitta en väg fram med förnödenheter satt Peter i ett av två fordon som besköts med pansarvärnsrobotar.

Visningsbild för YouTube-filmen veteranporträttet, Helge med sin tro. Endast för användning i detta sammanhang.

Helge med sin tro

”Döden är ingenting vi kan bara blunda för”

Prästen Helge har varit på utlandsuppdrag i såväl Bosnien och Kosova som Afghanistan och Pakistan. Upplevelser som har satt djupa spår i honom – men också fördjupat hans tro.

Visningsbild Cypernfilm.

Jan-Olov på Cypern

”Det small överallt, en del hus såg ut som tesilar”

När Jan-Olov först kom till Cypern var uppdraget lugnt och städat, med gott om tid för strandliv, men snart förändrades allt. Han hamnade mitt i det våldsamma kriget mellan grek- och turkcyprioter.

Niklas Wikholm - Veteranporträtt - Afghanistan

Niklas i Afghanistan

”Med största sannolikhet kommer vi bli beskjutna”

Under ett uppdrag i Afghanistan, tillsammans med den afghanska militären, hamnar Niklas mitt i en eldstrid i en dalgång med regionala krigsherrar på bergssluttningarna.

En man i profil.

Stefan i Libanon

"Efter Libanon bestämde jag mig"

1978 fick en svensk FN-styrka hastigt omgruppera, från relativt lugna Sinai till en akutinsats i det uppblossade krigsläget i Libanon. Stefan Borg, mest känd som utrikeskorrespondent på TV4, fanns med i insatsen och berättar om hur den formade resten av hans liv.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.