På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Militär undersköterska

Utbildad att göra skillnad – nivåplacerad befattning i SeQF

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Tillsammans stärker vi samhällets kompetensförsörjning

Militär undersköterska är den första befattningen i Försvarsmakten att nivåplaceras i Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF. Det gör att våra militära undersköterskors kompetens lättare kan förstås i civilsamhället. Utbildningen till militär undersköterska genomförs under militär grundutbildning med värnplikt.

Militär undersköterska är den första befattningen i Försvarsmakten att nivåplaceras i Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF

MILITÄR UNDERSKÖTERSKA

En militär undersköterska hjälper legitimerad sjukvårdspersonal att behandla skadade, sjuka och utmattade, och underhålla sjukvårdsutrustning.

EN MILITÄR UNDERSKÖTERSKA HAR:

  • Specialiserade kunskaper inom teoretisk, praktisk medicin och omvårdnad i en militär sjukvårdsorganisation.
  • Är tränade i och har erfarenhet av att planera och ta hand om skador, göra akuta omhändertaganden, evakuering och underhåll av sjukvårdsutrustning.
  • Kunskaper inom triagering, smärtlindring och syrgas, i pressade situationer.
  • Under utbildning tjänstgör en militär undersköterska vid förbandsplats, stationär plats för daglig sjukvård, eller ingår i en rörlig sjukvårdsgrupp med sjuktransport.
  • Tränade i att klara fysiska och mentala påfrestningar. Utöver sjukvårdsutrustning bär en militär undersköterska också tung stridsutrustning, och ska kunna ta hand om utmattade personer. Arbetet kräver ett stabilt psyke då man i yrkesrollen kommer i kontakt med svårt skadade människor.

Utbildad att göra skillnad – nivåplacerad befattning i SeQF  

Militär undersköterska är den första befattningen i Försvarsmakten att nivåplaceras i Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF. Det gör att våra militära undersköterskors kompetens lättare kan förstås i civilsamhället.

SeQF är i sin tur kopplad till den europeiska referensramen för kvalifikationer (EQF) och tydliggör exempelvis kravspecifikationen för vad som ska kunna utföras av en yrkesroll. Nivåplaceringen innebär att det blir lättare att jämföra kvalifikationer från både utbildning och arbetsliv, både nationellt som internationellt.

Genom att nivåplacera militär undersköterska i SeQF ökar kvalitetssäkringen och transparensen av kompetenskraven. Referensramen bidrar till ett gemensamt språk som ökar möjligheten till kompetensbaserad rekrytering i hela samhället.

SVERIGES TOTALFÖRSVAR ÄR ALLAS ANGELÄGENHET

Sveriges totalförsvar är beroende av välfungerande samarbeten mellan olika yrkesbranscher och myndigheter – därför är hela Sveriges kompetensförsörjning en angelägenhet för Försvarsmakten, och din verksamhet.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.