Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Gotlands stridsgrupp är nu officiellt grupperad på ön
Gotlands stridsgrupp är nu officiellt grupperad på ön 17 november201716:29 Gotland

Den 18:e stridsgruppen har nu flyttat in i sina nya tillfälliga lokaler på Tofta skjutfält och i och med det genomfördes under fredagen en inflyttningsceremoni där stridsgruppen förklarades officiellt grupperad på ön.

Medvind i förändringsarbetet 23 november201715:16

Försvarsmaktens medarbetarundersökning visar att vi är på rätt väg mot ett starkare försvar. Förtroendet för hur Försvarsmakten leds samt viljan att rekommendera Försvarsmakten som arbetsgivare har ökat markant. Samtidigt finns det utmaningar som hela organisationen måste fortsätta arbeta med.

Nolltolerans för sexuella trakasserier i Försvarsmakten
Nolltolerans för sexuella trakasserier i Försvarsmakten 22 november201714:08

På onsdagen samlades runt 500 försvarsanställda på Ledningsregementet i Enköping för konferensen ”Oaktat kön” i nätverket NOAK - Nätverk Officer/Anställd Kvinna. I farvattnen av den samhällsdebatt som kampanjen #Metoo startat var kränkningar och sexuella trakasserier inom Försvarsmakten en het...

Försvarsmaktens helikopter räddade man på skorsten
Försvarsmaktens helikopter räddade man på skorsten 17 november201709:52 Helikopterflottiljen

För femton år sedan började Albert Dahlin jobba som ytbärgare på Helikopterflottiljen. Han har hunnit med mycket under sin karriär som uppdragsspecialist men i går var första gången han räddat något som var fast på en skorsten 55 meter över marken.

Flygvapnet har kommit till Mali
Flygvapnet har kommit till Mali 14 november201715:29 Mali

Ett Herculesplan och ett 60-tal personer. Det är det senaste tillskottet i Sveriges bidrag till Minusma, FN:s insats i Mali. Förbandet FM 02 ska under sex månader stödja Minusma och FN med flygtransporter.

Senaste nyheter
”Jag har haft jäkligt bra jobb”
”Jag har haft jäkligt bra jobb” 23 november201714:08 Militärregion Mitt

Livgardets regementsområde är känd mark för överste Thomas Karlsson. För flera år sedan var han chef för två av förbandets enheter, Internationella utbildningsenheten och Swedint. Nu är han tillbaka i den nyinrättade tjänsten chef för Militärregion Mitt.

”Skriv det du menar”
”Skriv det du menar” 22 november201717:53 Markstridsskolan

Vid Markstridsskolans utvecklingsenhet finns publikationsavdelningen. Avdelningen ansvarar för att hålla ihop arbetet inom arméns publikationsområde med allt vad det innebär när reglementen, manualer eller handböcker ska tas fram eller revideras. Nyligen höll avdelningen i en skrivarutbildning för...

I dag börjar en resa som slutar om drygt ett år
I dag börjar en resa som slutar om drygt ett år 21 november201710:52 Amfibieregementet

Kosovo, Tchad, Afghanistan, Adenviken och Indiska oceanen. Amfibieförband verkar normalt där vatten möter land men förbanden är mer mångsidiga än så. Amfibieregementet har ansvarat för flera internationella insatser och bidrar med särskilda kompetenser till andra förband som genomför insatser. I...

Koll på läget
Koll på läget 20 november201709:55 Militärregion Nord

I mitten av november var den tidvis anställda personalen kallad till tjänstgöring vid Norra militärregionstaben, MRN i Boden. Det händer mycket kopplat till stabens uppgifter vilket är angeläget att delge samtlig personal.

Marinen vilar inte
Marinen vilar inte 17 november201712:06 Högkvarteret

Under veckan som gått har stora delar av marinen genomfört en beredskapsövning ihop med enheter ur flygvapnet, finska örlogsfartyg och amerikanskt marinflyg. Tillsammans har de bland annat tränat ledningsstrukturen från taktiskt nivå ned till enskilt förband i en förhöjd konfliktnivå.

Rekryter har blivit soldater
Rekryter har blivit soldater 16 november201714:43 Försvarsmedicincentrum

Från rekryt till soldat på tre månader. Nu är den första delen av grundutbildningen vid Försvarsmedicincentrum klar och deltagarna kan kalla sig soldater.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Armétaktisk chef medaljerade personal

Malibloggen – 22 november 2017 kl 09:37

Medaljeringen genomfördes i samband med mitt veckolånga besök vid Mali 06. Hela förbandet i Mali med sin grund ur Arméns Jägarbataljon har tillsammans med ett flertal andra förband på ett utmärkt sätt byggt en förbandsanda med förtroende och kamratskap samt på ett föredömligt sätt genomfört sin

Flygvapenbloggen – 21 november 2017 kl 08:41

Den 18 november 1947 hände det största militära haveriet i svenska Flygvapnets historia, i ett oförklarligt haveri, där 20 personer miste livet och en avled kort efteråt med anledning av sina skador. Tre personer överlevde haveriet utanför den lilla staden Scala på den italienska Amalfikusten, söder

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.