Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Tema teknik motiverade för framtiden
Tema teknik motiverade för framtiden 21 juni201814:31 Försvarsmaktens tekniska skola

Under fem intensiva dagar har 40 ungdomar mellan 15-20 år, gått kursen Tema teknik på Försvarsmaktens tekniska skola. Målet med kursen är att ge eleverna en förståelse för vad det innebär att arbeta med teknik i Försvarsmakten.

Ny rikshemvärnschef
Ny rikshemvärnschef 20 juni201812:10 Högkvarteret

Överste Stefan Sandborg har utsetts som ny rikshemvärnschef och befordras därmed till generalmajor. Han efterträder Roland Ekenberg som haft befattningen i tretton år. Stefan Sandborg tillträder den 1 september.

Möjligheterna var uttömda − då ryckte Försvarsmakten in
Möjligheterna var uttömda − då ryckte Försvarsmakten in 14 juni201812:45 Högkvarteret

Under onsdagskvällen den 13 juni fick vakthavande befäl på Försvarsmakten ett annorlunda telefonsamtal. I andra änden fanns Johan Fenhammar, läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Välbesökt under garnisonens dag i Göteborg
Välbesökt under garnisonens dag i Göteborg 19 juni201810:58 Försvarsmedicincentrum

Möt Försvarsmakten i Göteborg och se hur vi säkrar fred och frihet, både på land och till sjöss – så att du kan fortsätta simma lugnt. Så löd budskapet när Göteborgs garnison bjöd in till garnisonens dag. Och det blev en lyckad tillställning då runt 30 000 personer kom på besök.

Senaste nyheter
Missat midsommarsillen? Försvarsmakten tipsar
Missat midsommarsillen? Försvarsmakten tipsar 22 juni201807:42 Högkvarteret

Ordet ”förtänksamhet” är vida känt i Försvarsmakten. Det innebär, enkelt uttryckt, att man tänkt efter före och förberett sig inför det som komma skall. Men ibland missar även den bäste. Och för er som glömt eller inte hunnit förbereda det kanske allra viktigaste på midsommarbordet – sillen – kommer...

53 nya chefer till armén
53 nya chefer till armén 21 juni201811:20 Markstridsskolan

Måndagen den 16 oktober 2017 ryckte de in på Markstridsskolan för att gå den nivåhöjande utbildningen Taktisk kurs armén, Tak A. ”Var offensiva i tanke och handling, det är ni som är framtidens chefer och ledare i armén”, sa chefen för Markstridsskolan, överste Stefan Smedman när han hälsade dem...

Sjösättning av HMS Gotland
Sjösättning av HMS Gotland 20 juni201815:33 Första ubåtsflottiljen

Under högtidliga former sjösattes ubåten HMS Gotland den 20 juni efter en längre tids modifiering på Saab Kockums varv i Karlskrona.

Precision
Precision 20 juni201814:01 Totalförsvarets skyddscentrum (SkyddC)

Helgen den 24 till och med den 27 maj genomförde hemvärnets CBRN-plutoner särskild övning för förband. Övningen genomfördes på Totalförsvarets skyddscentrum, SkyddC, i Umeå. Första CBRN-kompaniet vid SkyddC stöttade med sin spetsförmåga för att göra övningen så bra och produktiv som möjligt.

Kapacitet och beredskap att möta en förändrad hotbild
Kapacitet och beredskap att möta en förändrad hotbild 20 juni201813:52 Swedint

För att diskutera ämnen relevanta för dagens fredsfrämjande insatser anordnade Försvarsmaktens Internationella Center, Swedint, ett seminarium 18-19 juni på temat Insatsförberedande utbildning och träning i missionsområde för ökad effekt och dess innebörd för utbildningscenter.

Tillämpning av drill på hög höjd
Tillämpning av drill på hög höjd 20 juni201812:03 Militärhögskolan Karlberg

Att hoppa fallskärm är en tradition som har funnits länge på Militärhögskolan Karlberg. Mark-kadetterna ur den 225:e kursen, tillsammans med elever ur Särskild officersutbildning (Sofu) har återvänt till Karlberg efter två veckors utbildning i Karlsborg, kryddat med avslutande hoppning.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Team 60 övar inför Försvarsmaktens flygdag den 25 augusti

Flygvapenbloggen – 25 juni 2018 kl 09:05

Under vecka 25 övade uppvisningsgruppen Team 60 inför Försvarsmaktens flygdag i Uppsala. Lokalpressen fick en exklusiv visning av ett av momenten på onsdagen. Uppvisningsgruppen från Flygskolan på Malmen spenderade midsommarveckan på Uppsala garnison. Gruppen består av flyglärare som till vardags

Midsommarafton

Afghanistanbloggen – 24 juni 2018 kl 08:14

När vi fick höra att Boden, Sverige bjöd på +8°C och regn så fick nog de flesta utav oss lite hemlängtan. Vårt midsommarfirande skedde långt ifrån familj, dock inte långt ifrån vänner. Vädret i Afghanistan har under veckan varit mellan +32°C och +49°C. Med hjälp utav våra stöd-enheter hemma i

Med anledning av Lars Freskers debattartikel i Svenska Dagbladet

Försvarsmakten kommenterar – 7 mars 2018 kl 08:14

Fackordföranden Lars Fresker menar i sin insändare på SVD Debatt 2/3 2018 att personalförsörjningen är en akut krisfråga och att Försvarsmaktens ledning inte är tydliga med hur allvarlig krisen är samt att det skönmålas. Detta kunde inte vara mer fel. Personalförsörjning kommer över tid vara en

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.