Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
ÖB på Rekrytkonferens: — Medinflytande berikar organisationen
ÖB på Rekrytkonferens: — Medinflytande berikar organisationen 17 mars201815:15 Högkvarteret

I helgen genomförs årets centrala Rekrytkonferens. På lördagen besöktes den av överbefälhavaren Micael Bydén: – Ni är ambassadörer. Jag förväntar mig att ni företräder era kamrater, sa han.

Första spadtaget på Toftabygget
Första spadtaget på Toftabygget 16 mars201815:54 Gotlands regemente

Äntligen har den första spaden satts i marken på Tofta skjutfält där det nya garnisonsområdet ska byggas. Området kommer bland annat att bli 18:e stridsgruppens permanenta arbetsplats och det beräknas stå klart år 2020.

Gender: Att tillgodose hela den maliska befolkningens skyddsbehov
Gender: Att tillgodose hela den maliska befolkningens skyddsbehov 13 mars201809:46 Mali

En av de främsta uppgifterna för FN-styrkan Minusma är att skydda civilbefolkningen. Ulrika är genderrådgivare till den militära styrkechefen. Hon stödjer den militära operationsplaneringen med genderperspektivet för att uppfylla mandatet att tillgodose kvinnors, mäns, flickors och pojkars olika...

Militärpoliser i svensk-finsk samverkan
Militärpoliser i svensk-finsk samverkan 14 mars201809:20 Livgardet

Ett 30-tal befäl och rekryter från Livgardet har fått en unik möjlighet att vara med och utveckla det bilaterala, säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland - på en praktisk nivå. Nyss hemkomna från en övning i finska Nyland har de bara positiva saker att säga om samarbetet med Finland...

Senaste nyheter
”Ett stort och viktigt steg i artilleriets utveckling”
”Ett stort och viktigt steg i artilleriets utveckling” 21 mars201808:14 Vintersol 2018

Markstridsskolans stridsträningsanläggning, STA, är ett stående inslag på arméförbandens övningar och 2018 års Vintersol utgör inget undantag. STA har under de senaste 20 åren följt och utvärderat arméns manöverförband under övningar runt om i landet men under årets Vintersol är det första gången...

Virvlande snö stoppar ingen svensk pilot
Virvlande snö stoppar ingen svensk pilot 20 mars201818:08 Vintersol 2018

Två av Sveriges fyra helikopterskvadroner övar tillsammans med markförbanden under Vintersol 2018. Med flera olika helikoptertyper på plats och en mixad stab från de båda skvadronerna kan helikopterpersonalen dra nyttiga lärdomar i den snöiga vintermiljön runt Boden.

Tillsammans är vi starka
Tillsammans är vi starka 20 mars201813:28 Vintersol 2018

När försvarsminister Peter Hultqvist skulle träffa sin finske kollega Jussi Niinistö för ett bilateralt möte valde de Boden. Förutom diskussioner om det fortsatta arbetet inom det fördjupade samarbetet mellan länderna, passade de på att besöka övning Vintersol.

Inga minor funna utanför Helsingborg 19 mars201816:39 Tredje sjöstridsflottiljen, Marintaktiska staben

En första analys av sökningen utanför Helsingborg visar att inga minor har hittats. Det som återstår att fortsätta analysera är huruvida det finns behov av att komma tillbaka och komplettera sökningen på vissa ställen, vid ett senare tillfälle.

Målet är att vi ska vara välkomna tillbaka
Målet är att vi ska vara välkomna tillbaka 19 mars201807:30 Vintersol 2018

Vår verksamhet ska präglas av hänsyn till miljön. Det gäller både när vi planerar och utför insatser och både i Sverige och utomlands. Att bedriva militär övningsverksamhet, ofta med många och tunga fordon, utan att påverka miljön är en i stort sett omöjlig uppgift. Försvarsmaktens miljöhandläggare...

Helikopter som räddare i nöden
Helikopter som räddare i nöden 18 mars201817:27 Vintersol 2018

Vid väpnad strid är skador oundvikligt och en snabb transport till kvalificerad sjukvård kan vara avgörande för liv och död. Helikoptern är en värdefull resurs till förbanden ute i terrängen och under veckan har transport av skadade soldater övats, det som på militärt språk kallas medevac –...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Här och nu, med det vi har – tillsammans med andra

Marinbloggen – 20 mars 2018 kl 12:55

Tre veckor av intensiv verksamhet för 33.minröjningsdivisionen har avslutats. En period som har innehållit såväl internationella övningar, skarpa nationella insatser mot historiska minor, rekryteringsverksamhet och samövningar med andra marina förband, allt sammanfattat i denna text. Följ med in i

1614.strilförsvarskompaniet - spetskompetens som skyddar hemligheter

Flygvapenbloggen – 19 mars 2018 kl 13:51

1614.strilförsvarskompaniet är Flygvapnets största säkerhetsförband, men trots storleken är kompaniet relativt okänt. Detta beror bland annat på den sekretess som omger verksamheten, samt att kompaniet är knutet mot Flygvapnets mindre offentliga ledningssystem och inte mot flygbaserna. Kompaniet är

Med anledning av Lars Freskers debattartikel i Svenska Dagbladet

Försvarsmakten kommenterar – 7 mars 2018 kl 08:14

Fackordföranden Lars Fresker menar i sin insändare på SVD Debatt 2/3 2018 att personalförsörjningen är en akut krisfråga och att Försvarsmaktens ledning inte är tydliga med hur allvarlig krisen är samt att det skönmålas. Detta kunde inte vara mer fel. Personalförsörjning kommer över tid vara en

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.