Lyssna
Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Om hjälpen behövs
Om hjälpen behövs 17 januari201808:22 Mali

På Camp Nobel har Malistyrkan en mycket god sjukvårdsförmåga. Men det är inte enbart där förmågan finns. Det finns också två resurser som följer med ut på längre operationer tillsammans med spaningskompaniet, som en hjälp om det värsta skulle inträffa.

Ett stärkt militärt försvar - ÖB höll anförande vid rikskonferensen
Ett stärkt militärt försvar - ÖB höll anförande vid rikskonferensen 15 januari201816:41 Högkvarteret

På måndagen var det dags för överbefälhavare Micael Bydéns anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Försvarsmakten levererar och är på väg i rätt riktning, men han belyste också att Försvarsmakten står inför stora utmaningar.

Svensk general – ny chef över Minusmas sektor väst
Svensk general – ny chef över Minusmas sektor väst 15 januari201812:07 Mali

Den svenska brigadgeneralen Stefan Andersson blir Minusmas nye chef för västra sektorn i den FN-ledda insatsen i Mali. – Jag tar nu befälet över sektor väst. Jag är stolt över att överta uppgifterna och ansvaret att leda sektorn, säger brigadgeneral Stefan Andersson under sitt tal på...

Försvarsmaktens dykare bärgade kropp från gruva
Försvarsmaktens dykare bärgade kropp från gruva 12 januari201821:26 Högkvarteret

Dykare ur Försvarsmakten bärgade under fredagseftermiddagen kroppen efter den dykare som i söndags fastnade i en gruvgång i Tuna-Hästberg utanför Borlänge. Insatsen gick bra trots att kroppen fanns drygt 400 meter in i en gruvgång på 25 meters djup. – Hög kompetens i kombination med god...

Senaste nyheter
Ny chef för andra brigaden
Ny chef för andra brigaden 22 januari201813:23 Skaraborgs regemente

– Välkommen, du har det som krävs för att fortsätta utvecklingen av brigaden, sa armétaktisk chef Fredrik Ståhlberg när han överlämnade andra brigadens fana till Lennart Widerström. Han passade också på att tacka den avgående chefen Stefan Sandborg för hans arbete med att utveckla brigaden.

Amfibieregementet får ny förbandschef
Amfibieregementet får ny förbandschef 19 januari201814:05 Amfibieregementet

På fredagen den 19 januari fick Amfibieregementet en ny chef. Vid en ceremoni på Berga i Haninge garnison lämnade överste Peder Ohlsson över befälet till överste Patrik Gardesten. – Jag känner mig oerhört inspirerad och ser mycket fram emot att vara chef för Amfibieregementet, sa Patrik Gardesten i...

Flera steg före
Flera steg före 19 januari201811:16 Skyddscentrum

För en tid sedan roterade EOD-gruppen från Totalförsvarets skyddscentrum till Mali för att tjänstgöra till stöd för missionen där. Det börjar bli många gånger som denna erfarna och räviga grupp har varit utomlands. Men så heter den också "Fox".

Gemensamma ambitioner i skärgårdsövning
Gemensamma ambitioner i skärgårdsövning 18 januari201816:35 Amfibieregementet

Senare i år kommer Amfibieregementet leda en bilateral övning i Stockholms skärgård med namnet Archipelago Endeavour 18. Syftet med övningen är interoperabilitet och samarbete mellan den svenska amfibiekåren och den amerikanska marinkåren. För att få en glimt av övningsområdet och att träffa sin...

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte NCGM
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte NCGM 15 januari201819:14 Swedint

På måndagen besökte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg Nordic Centre for Gender in Military Operation (NCGM) som är samlokaliserat med Swedint på Livgardet i Kungsängen.

ÖB: "Bästa tillfället där vi får förmånen att prata om säkerhetsfrågor"
ÖB: "Bästa tillfället där vi får förmånen att prata om säkerhetsfrågor" 14 januari201814:41 Högkvarteret

Söndagen den 14 januari inleddes årets upplaga av Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Under tre dagar kommer säkerhetspolitiska frågor stå i centrum.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.