På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vårblommor i Skönstavik, Karlskrona.

Utvalda nyheter
Soldater ur 1:a marina basbataljonen vid trängfartyget HMS Loke efter att transport av
raketartillerisystemet Himars genomförts.
Värdlandsstöd i fokus när Baltops 24 övar i Östersjön 12 juni202411:10 Högkvarteret

Nu myllrar det av soldater, sjömän, officerare och fartyg längst med Stockholms skärgård, Östersjön och Gotland. Den årligen återkommande internationella marinövningen Baltops är i full gång. I år deltar Sverige för första gången som Natoallierad.

Michael Claesson blir ny ÖB.
Generallöjtnant Michael Claesson blir ny ÖB i höst 7 juni202415:59 Högkvarteret

Regeringen har idag utnämnt generallöjtnant Michael Claesson att efterträda Micael Bydén som överbefälhavare när Bydén lämnar sitt förordnande den sista september i år. –Det är en oerhört komplex, men inspirerande uppgift. Jag ser fram emot att tillsammans med all personal, såväl anställda som...

cyberförsvar
Ledningen av cyberförsvaret utvecklas 31 maj202411:32 Högkvarteret

Den 1 juni förändras Försvarsmaktens ledning av cyberförsvaret. Med införandet av en cyberförsvarsledning vid Högkvarteret avses ledningen både bli tydligare och skapa förutsättningar för cyberförsvarets fortsatta utveckling. Samtidigt med ledningens utveckling byter it-försvarsförbanden namn till...

Överste Pettersson skakar hand med överste Jonsson.
Viktigaste milstolpen hittills 7 juni202410:00 Bergslagens artilleriregemente

Under onsdagens muckceremoni i Skövde tog Bergslagens artilleriregemente ytterligare ett steg i uppdraget att etablera A 9. Nämligen att ceremoniellt överta den artilleriutbildning på Noraskog kompani som Skaraborgs regemente P 4 bedrivit under tre grundutbildningsår.

Senaste nyheter
Brigadchefen Överste Michael Carlén (MekB4) och nya automatkarbin 24.,
Olika perspektiv på ett soldatsystem 13 juni202408:06 Markstridsskolan

Markstridsskolan (MSS) bjöd in till Soldatdagarna 2024. Och alla var där: Försvarsmakten, försvarsindustrin, FMV, FOI, Plikt- och prövningsverket, och FMIF (Försvarsmaktens enhet för idrott och fysisk prestationsförmåga). – Vi måste på ett tydligare sätt lyfta fram soldaten som den verkliga...

Anders Svensson
Svensk general till SHAPE 12 juni202414:58

Nu får Sverige en ny National Military Representative vid SHAPE i Mons. Brigadgeneral Anders Svensson, idag ställföreträdande arméchef, tillträder befattningen i augusti. – Det ska bli superintressant, speciellt som vi nu sedan tre månader är allierade, säger han.

Tre FN-fordon åker nedför en brant väg.
”Från botox till barfotabarn” 10 juni202413:07 Livgardet

En föreläsning om hur det är att vara militärobservatör resulterade i möten med andra kulturer, personlig utveckling, kulturkrockar och medvetenhet om hur ekonomiska orättvisor kan gestaltas. Nu har Dan Lundquist hållit en egen föreläsning om sina erfarenheter från enskilda insatser utomlands.

Tre flygplan över hav
Nytt budgetunderlag inlämnat 5 juni202412:11

Översyn av tillväxttakt för brigader, utökningar av luftvärnsförmåga, utökat antal värnpliktiga samt fler till officersutbildningar är några av de delar som ingår i Försvarsmaktens nya budgetunderlag för 2025.

Sjukvårdare i Hemvärnet som övar på omhändertagande av skadad.
Hemvärnet ökar sin sjukvårdsförmåga 5 juni202408:48

Med en ny sjukvårdstropp får Hemvärnet en utökad förmåga att omhänderta både skadade och sjuka. Troppen består av samma utrustning som armén, marinen och flygvapnet kommer att få, vilket även ökar Hemvärnets interoperabilitet med försvarsgrenarna.

det spanska hangarfartyget ESPS Juan Carlos-1
Spanskt hangarfartyg besöker Malmö 3 juni202411:57 Marinstaben

Mellan den 3-6 juni besöks Malmö av det spanska hangarfartyget ESPS Juan Carlos-1 tillsammans med fregatten ESPS Blas de Lezo. Besöket är ett rutinbesök där man ska fylla på förråd och vila besättningarna.  

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.