Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Hektisk tid för blivande gripenpiloter
Hektisk tid för blivande gripenpiloter 24 maj201817:21 Flygvapenövning 2018

Flygskolan på Malmen brukar agera fiende med sina SK60 skolflygplan under de stora flygvapenövningarna. Nytt för i år är att det är elever som är piloter − de både planerar och flyger uppdragen.

Helikopter –ovärderlig vid sjömålstrid
Helikopter –ovärderlig vid sjömålstrid 25 maj201817:52 Swenex

Under Swenex inledning har marinen tillsammans med flygvapnet genomfört flera övningar i att genomföra samordnade insatser mot spelade fientliga enheter i norra Östersjön. Samtliga fartyg till sjöss spanar med sina passiva sensorer efter motståndarens elektroniska sändning. Till hjälp finns både...

”Vi är laddade”
”Vi är laddade” 25 maj201822:15 Flygvapenövning 2018

Månader med förberedelser har gett detaljplanerade övningsmoment som nu satts i spel – allt för att öva Flygtaktisk stabs ledning av verkansförbanden i nationellt försvar av Sverige.

Stridsträning i praktiken
Stridsträning i praktiken 23 maj201818:41 Våreld 2018

Övning Våreld pågår för fullt på Skövde övningsfält. Under de inledande fyra dygnen genomförs den del av Våreld som kallas Stridsträningsövning, där fokus ligger på att elever som nu utbildas på Markstridsskolan ska få öva i sin befattning som kompani- eller plutonchef. – Det är väldigt positivt att...

Allmänheten informeras om beredskap inför kris och krig
Allmänheten informeras om beredskap inför kris och krig 21 maj201810:36 Högkvarteret

Sista veckan i maj får alla hushåll i Sverige broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Syftet är att alla ska öka sin kunskap och medvetenhet för att kunna förbereda sig för allvarliga kriser och krig.

Senaste nyheter
Samarbete mellan Sverige och Finland för ökad förmåga
Samarbete mellan Sverige och Finland för ökad förmåga 26 maj201810:46

På uppdrag av Regeringen fortsätter Försvarsmakten att fördjupa det militära samarbetet med Finland. Under Flygvapenövning 18 är det Luftstridsskolan i Uppsala som med sitt krigsförband den 16:e Flygflottiljen, ansvarar för värdlandsstödet. I Uppsala finns flera finska helikoptrar och stridsflygplan...

Samverkan, högt tempo och sista övningen med korvett typ Göteborg
Samverkan, högt tempo och sista övningen med korvett typ Göteborg 25 maj201813:58 Swenex

Klockan är strax innan 09:00 och vaktavlösning pågår inne i stridsledningscentralen ombord på HMS Sundsvall. Fartyget patrullerar tillsammans med fyra andra korvetter längs en kustremsa på ostkusten. Det finns misstankar att ett fientligt fartyg befinner sig i närheten och tillsammans med flygande...

Samverkan mellan luftvärnet och flygvapnet är viktig
Samverkan mellan luftvärnet och flygvapnet är viktig 24 maj201821:48 Flygvapenövning 2018

Luftvärnet och flygvapnet utgör tillsammans vårt lands luftstridskrafter. En samverkan som blir mycket tydlig för fanjunkaren Christopher Wessman i sin befattning som luftvärnsrobotledare i flygvapnets stridsledningscentral. Just nu pågår årets stora övning för flygvapnet och luftvärnet –...

Att synas eller inte synas, det är frågan
Att synas eller inte synas, det är frågan 24 maj201816:35 Swenex 18

Under Swenex 18 övar stora delar av Marinbasen för att öka sin militära förmåga. Några av dem som övar är signatur- och vapenkontrollplutonen i Marinbasens logistikkompani.

Mer än solen strålar
Mer än solen strålar 24 maj201811:39 Totalförsvarets skyddscentrum

Arbete inom området CBRN är verkligen inte någon ”publiksport”. För att lyckas krävs prylar, det är alltså en ”materialsport” kan man tänka. Då får man ändå inte glömma bort att det är en intellektuell utmaning i nivå med stenspelet go.

”Ökar vår förmåga att verka tillsammans”
”Ökar vår förmåga att verka tillsammans” 23 maj201821:23 Flygvapenövning 2018

– Vi ska göra allt vi kan för att stödja er under er tid här. Överstelöjtnant Ülar Löhmus hälsar den svenska kontingenten från F 7 Såtenäs välkomna till Estland och Ämari flygbas. Styrkan deltar i Flygvapenövning 2018, FVÖ18. Det är första gången en division baserar i Estland för en svensk nationell...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Närvaro – Tillsammans – Tröskeleffekt

Marinbloggen – 25 maj 2018 kl 15:04

För många är det en helt vanlig arbetsdag i slutet på veckan och det mesta ter sig normalt. Många planerar för en helg i ett somrigt Sverige, ett besök på någon nöjespark, en trevlig picknick med nära och kära eller kanske en båttur i skärgården. Möjligheterna och valen är oändliga, det är en frihet

Jag tar befälet!

Afghanistanbloggen – 21 maj 2018 kl 13:16

Under onsdagen den 16 maj genomfördes den officiella överlämningsceremonin mellan Södra Skånska Regementets FS 34 samt Artilleriregementets FS 35. FS är ett begrepp som står för Fortsättningsstyrkan (sedan 2002). Under en smått regnig men 21-gradig varm onsdagseftermiddag genomfördes TOA – Transfer

Med anledning av Lars Freskers debattartikel i Svenska Dagbladet

Försvarsmakten kommenterar – 7 mars 2018 kl 08:14

Fackordföranden Lars Fresker menar i sin insändare på SVD Debatt 2/3 2018 att personalförsörjningen är en akut krisfråga och att Försvarsmaktens ledning inte är tydliga med hur allvarlig krisen är samt att det skönmålas. Detta kunde inte vara mer fel. Personalförsörjning kommer över tid vara en

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.