På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vårlandskap.

Utvalda nyheter
Kroppsskydd
Försvarsmakten beställer kroppsskydd anpassade för kvinnor 23 juni202212:20 Högkvarteret

I fortsättningen blir det lättare för kvinnor i Försvarsmakten att lösa sina stridsuppgifter. Snart kommer de första anpassade kroppsskydden med bättre passform.

Överbefälhavaren med mikrofoner framför sig.
ÖB om Natoansökan: "Ett viktigt och historiskt beslut" 16 maj202217:36 Högkvarteret

Regeringen beslutade under måndagen att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato och ÖB kommenterade det vid eftermiddagens pressträff på Högkvarteret. – Detta är ett viktigt och historiskt beslut. Militärstrategiskt är det helt rätt, det kommer att underlätta Försvarsmaktens uppgift – att försvara...

Försvarsmaktens militärpolischef, överstelöjtnant Rikard Bengtsson och medarbetare Militärpolisenheten bläddrar i kurslitteraturen.
Militärpolisen vässar kompetensen ytterligare 21 juni202211:06 Livgardet

Livgardet har nu ett antal nyutbildade förundersökningsledare. En nytillkommen kompetens som bland annat ska underlätta arbetet med att stödja militärpoliserna ute i landet och chefer på olika nivåer.

prickskyttetävling Arvidsjaur
Försvarsmaktens prickskyttetävling avgjordes i Arvidsjaur 20 juni202214:54 Norrlands dragonregemente (K 4)

Tre dygn ute i den lappländska terrängen, bland myrar, lågfjäll, urskog och mygg. Försvarsmaktens prickskyttars förmåga har prövats under utmanande former i den årliga nationella prickskyttetävlingen.

Senaste nyheter
Överlämningsceremoni
Nya krigsförband till armén 23 juni202210:54 Skaraborgs regemente

När armén växer kommer det krävas nya förmågor och förband. För att brigaderna ska kunna leda sina förband krävs dels ett fungerande samband i operationsområdet och dels att staberna betjänas med närskydd, förnödenheter och rörlighetsförmåga så att ledningsplatser kan upprättas. Fram till i dag så...

Krigsförbandsövning 13:e säkerhetsbataljonen
Samverkan skapar lugna vatten 22 juni202212:00 Livgardet

Långt ut på Södertörn, i Stockholms bulkhamn, råder ett bedrägligt lugn. Fullastade timmerbilar lastas av i hamnen. Hamnens kran lyfter metodiskt timmer och tycks aldrig mätta buken på bulkfartyget. Plötsligt uppenbarar sig soldater bakom högar av timmer och sand.

Lördagen den 18 juni 2022 arrangerades en Nationell totalförsvarsdag i Malmö. Under dagen kunde allmänheten lära sig mer om det svenska totalförsvaret, ta del av prova-på-aktiviteter och träffa myndigheter och frivilligorganisationer. Syftet var att visa hur vi tillsammans bygger ökad förmåga och att alla i Sverige har en viktig roll i detta.
Totalförsvarsdagen lockade storpublik 20 juni202212:38 Högkvarteret

Sol och klarblå himmel gav en härlig inramning till Totalförsvarsdagen i Malmö i helgen. Bland stridsflyg, militärfordon och soldater fick besökarna ta del av den nationella totalförsvarsdagen när personal från bland annat Försvarsmakten, Kustbevakningen och Räddningstjänsten fyllde Nyhamnen.

220617 Baltops
Samarbete i luften över nationsgränserna

Den årligen återkommande marina övningen BALTOPS 22 är nu över. Under två veckor har runt 7000 deltagare från ett 20-tal nationer övat i mellersta och södra östersjöregionen. För flygvapnets del har övningen i år varit fulltecknad av moment - trupper och materiel har transporterats till Gotland, fallskärmsjägare har släppts ned på marken, plan tankats i luften och flygoperationer med upp till 35 plan stridsletts. Men samarbetet har även skett på marken då Blekinge flygflottilj var värd för ett par flygdivisioner från US Navy och deras F/A-18 plan. 

Lieutenant Kathryn Mathis, WSO, VFA-11 “The Red Rippers”, USS Harry S Truman CVN-75.
Lieutenant Tim Walsh, Pilot, VFA-81 “The Sunliners”, USS Harry S Truman CVN-75.
Samarbete i luften över nationsgränserna 17 juni202215:04 Baltops - Flygvapnet/Blekinge flygflottilj

Den årligen återkommande marina övningen Baltops 22 är nu över. Under två veckor har runt 7 000 deltagare från ett 20-tal nationer övat i mellersta och södra Östersjöregionen. För flygvapnets del har övningen i år varit fulltecknad av moment - trupper och materiel har transporterats till Gotland,...

American troops landing at Tofta skjutfält in Gotland, Sweden during Baltops 22.
Marinövningen Baltops 22 avslutad 17 juni202214:49 Marinen

Marinövning Baltops har nu genomförts för 51:a gången. Det svenska avtrycket i årets övning har varit större än på länge med flertalet avancerade övningsmoment som genomförts på svensk mark, på svenskt vatten och i svenskt luftrum. Men intresset för övningen har vida överstigit någon tidigare...

Båt.
Natofartyg gästar totalförsvarsdagen i Malmö 17 juni202214:03 Högkvarteret

Den norska korvetten KNM Skjold var ett färgstarkt inslag under den nationella totalförsvarsdagen i Malmö på lördagen. Fartyget är nästan 50 meter långt och är ett mellanting mellan katamaran och svävare.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Helan går!

Idag firades det midsommar både på camp Midgård i Bamako och på camp Estelle i Gao. Solen var framme hela dagen trots att regnsäsongen är på ingång och som mest steg termometern upp till sköna 45 grader. Det var däremot inget som stoppade den numera acklimatiserade Malistyrkan från att, bokstavligen

Nationell totalförsvarsdag i Malmö

Under lördagen var Flygvapnet tillsammans med en rad andra aktörer på plats i Malmö för att informera om sina verksamheter och uppdrag. Syftet med totalförsvarsdagen var att öka kunskapen och förståelsen hos allmänheten för bredden inom totalförsvaret.   Dagen, som arrangerades av Försvarsmakten

Stiftelse till nytta för marinens värnpliktiga

En hundraårig stiftelse avvecklas och pengarna används till att köpa varsin elektrisk tandborste till marinens värnpliktiga. Marinen förvaltar flera olika stiftelser som går att söka ekonomiska medel ur. Många av stiftelserna är gamla med ålderdomliga krav på de sökande, som inte alltid går att

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.