Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Sverige får nytt förband på Gotland
Sverige får nytt förband på Gotland 13 december201715:40 Gotland

Nu står det klart att Gotland får ett nytt regemente vid årsskiftet. – Det är ett positivt beslut och ett viktigt steg mot ett starkare försvar, säger överbefälhavare Micael Bydén.

P-O Nordin överlevde terrorattacken i Bamako – här är hans berättelse
P-O Nordin överlevde terrorattacken i Bamako – här är hans berättelse 13 december201710:33 Högkvarteret

18 juni 2017 befinner sig överstelöjtnant P-O Nordin i Mali som stabsofficer för European union training mission, EUTM Mali. Det är hans femte internationella insats. Han har varit på plats i fem och en halv månad och har två veckor kvar till hemfärd. Då slår terroristerna till.

När sjukvården ställs på sin spets
När sjukvården ställs på sin spets 6 december201716:09 Högkvarteret

Vid allvarliga händelser som terroristattacker, höjd beredskap, kris och krig ställs sjukvården inför stora utmaningar. Många allvarligt skadade samtidigt gör att kapaciteten snabbt slår i taket. Försvarsmakten och Socialstyrelsen har därför tillsammans identifierat sårbarheter och nödvändiga...

NOAK för en starkare armé i fält
NOAK för en starkare armé i fält 5 december201715:48 Skaraborgs regemente

Under två dagar har representanter från elva arméförband träffats på Skaraborgs regemente. De har dragit upp riktlinjer och målsättningar för nätverket Noak armé, ett nätverk för kvinnliga anställda. – Målet är att vi inte ska behöva särskilda forum för sådant som ytterst handlar om sunt ledarskap....

Senaste nyheter
Välkomna hem, Maliveteraner
Välkomna hem, Maliveteraner 15 december201720:36 Arméns jägarbataljon

Efter sex månader omgivna av sand och hetta, står personalen från Mali06 åter på snötäckt norrländsk mark.

Nya specialister i fältarbetsfunktionen
Nya specialister i fältarbetsfunktionen 15 december201712:38 Göta ingenjörregemente

Igår tog nio kadetter sin specialistofficersexamen vid Fältarbetsskolan i Eksjö. Efter en 18 månader lång utbildning väntar nu en anställning på Göta ingenjörregemente där de, tillsammans med tre kadetter utbildade vid andra förband, är ett viktigt tillskott till förbandets förmåga.

Signalist i kåren
Signalist i kåren 14 december201708:00 Amfibieregementet

Det är slutövning för Amfibieregementets signalistutbildning och självklart har det efterfrågade amfibievädret levererats. Snöblandat regn slår i soldaternas ansikten och både solen och den närliggande vegetationen är svåra att se. Det gamla ordspråket att solen alltid skiner på en amfibiesoldat...

Stridsvagnsbesättningar vässas steg för steg
Stridsvagnsbesättningar vässas steg för steg 13 december201710:44 Markstridsskolan

Delar av stridsvagnskompaniet från 72:a bataljonen på Södra skånska regementet, P 7, tränade i Markstridsskolans besättningsträningsanläggning, BTA 122, under den första veckan i december. – Det är kanonbra att träna i BTA:n här i Skövde. Speciell för oss skyttar är det väldigt givande, vi får bra...

Bandvagn för framtidens behov
Bandvagn för framtidens behov 11 december201711:02 Markstridsskolan

Vid Markstridsskolan är det som vanligt full fart i de olika utvecklingsprojekten. Ett av dessa är Bandvagn 410 där det just pågår testkörningar med den nya bandvagnskärran. – Test- och evalueringsarbetet är oerhört viktigt, då får vi se hur materielen fungerar i den miljö den sedan ska användas i,...

Koll på signaturen
Koll på signaturen 8 december201715:20 Marinbasen, Tredje sjöstridsflottiljen

Med dagens avancerade sensorer blir det allt svårare för ett fartyg att förbli oupptäckt. Allt som strålar ut eller reflekteras kan upptäckas av en motståndares vapen eller spaningssensorer. För besättningen gäller det att veta hur man ska manövrera sitt fartyg för att dra maximal nytta av varje...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Vi vet vad vi klarar

Malibloggen – 14 december 2017 kl 19:30

Spaningskompaniet har varit i insatsområdet i en månad. Ställföreträdande spaningsplutonchef P-O; Gustav och Rikard ur flygsamverkansgruppen, TACP, berättar om insatsområdet, uppgiften och mötet med staden Timbuktu. - Förutom själva utmaningen att åka iväg och testa sig själv så tror jag att jag och

Kraftsamling kring jul

Flygvapenbloggen – 14 december 2017 kl 00:25

Det är en tradition sedan många år att flyga julgran i Flygvapnet. Idag finns tyvärr åtskilligt färre verksamhetsställen än förr, varvid desto färre får ta del av julgransformationerna. Julgransflygning är en del i Försvarsmaktens folkförankring. Det finns också en allvarligare baksida.

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.