Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Perspektivstudie om hur försvaret bör utvecklas till 2035
Perspektivstudie om hur försvaret bör utvecklas till 2035 23 februari201809:59 Högkvarteret

Dagens försvarsmakt möter inte den förändrade omvärldsutvecklingen. Det konstateras i perspektivstudien, den slutrapport som Försvarsmakten tagit fram för att beskriva hur ett svenskt försvar bör se ut 2035 för att med rimlig risktagning kunna möta framtidens utmaningar.

Ökad militär förmåga under året som gått
Ökad militär förmåga under året som gått 23 februari201809:08 Högkvarteret

2017 har varit ett verksamhetsår i rätt riktning för ett starkt och utvecklat försvar och Försvarsmakten har ökat den militära förmågan. Det framgår av myndighetens årsredovisning som nu lämnats in till försvarsdepartementet.

Black Hawk på skidor
Black Hawk på skidor 20 februari201808:38 Helikopterflottiljen

Mångsidighet är en av helikopterns styrkor, men ibland kan vädret skapa begränsningar. Det är inte alltid det finns en plan yta utan hinder att landa på, ibland yr snön och sikten blir lika med noll. Likväl måste besättningen göra sitt jobb, det kan handla om evakuering av skadade eller...

Verksamhetssäkerhet bidrar till operativ effekt
Verksamhetssäkerhet bidrar till operativ effekt 20 februari201809:25 Mali

Säkerhetsinspektionen genomförde tillsyn och inspektion av malistyrkans verksamhetssäkerhet under föregående vecka. På uppdrag av överbefälhavaren genomförs årligen ett 20-tal inspektioner av Försvarsmaktens verksamhet, såväl nationellt som internationellt.

F 17 övade med USA över Östersjön
F 17 övade med USA över Östersjön 15 februari201816:05 Blekinge flygflottilj

I svenskt luftrum över Östersjön mätte 171:a stridsflygdivisionen från F 17 i Ronneby sina krafter mot fyra amerikanska F-16C Fighting Falcon från Ohio.

Senaste nyheter
Gryningen närmar sig för Vintersol
Gryningen närmar sig för Vintersol 23 februari201818:17 Artilleriregementet och Norrbottens regemente

Stridsvagnen smyger sakta upp för att inta understödsställning mot fältet. Pansarskytteplutonen väntar otåligt på kommandot; Framåt! Pjäsgrupperna och artillerisystemen är beredda att med välriktad indirekt eld bekämpa allt vad motståndaren kan tänkas presentera. Sakta men säkert närmar sig årets...

Godkänt och klart
Godkänt och klart 23 februari201812:52 Norrbottens flygflottilj

Ett viktigt steg för flygvapnets fortsatta utveckling i norr blev klart i dag – Norrbottens flygflottilj fick ett driftgodkännande för sidobasen i Jokkmokk.

Under gemensamma ansträngningar för freden
Under gemensamma ansträngningar för freden 22 februari201815:10 Mali

Den multidimensionella FN-styrkans militära stabschef, brigadgeneral Marc Ollier, besökte under onsdagen det svenska styrkebidraget i Timbuktu. Under besöket diskuterades den senaste händelseutvecklingen i Mali och den rådande säkerhetssituationen i landets norra delar. En säkerhetssituation som...

Totalförsvarsplikten åter till Göta ingenjörregemente
Totalförsvarsplikten åter till Göta ingenjörregemente 21 februari201816:16 Göta ingenjörregemente

Sveriges regering fattade under förra året beslut om att Försvarsmakten åter kan genomföra grundutbildning under totalförsvarsplikten, något som inte gjorts sedan 2010. Vid ingenjörregementet i Eksjö genomför nu ett trettiotal rekryter sin grundutbildning under de nya förutsättningarna.

Informationssäkerhetsövning för ett starkare cyberförsvar
Informationssäkerhetsövning för ett starkare cyberförsvar 15 februari201816:24 Högkvarteret

Den 14 till 15 februari har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomfört informationssäkerhetsövningen Nisö 2018. Syftet med övningen har varit att utveckla förmågan till samarbete och samordning mellan privata och offentliga aktörer inom utpekade sektorer. Det kan vara kritiska...

Klassrum på köl
Klassrum på köl 15 februari201815:55 Marinen

I hamnen Muelle Deportivo i Las Palmas på Gran Canaria vajar flaggor av många olika nationaliteter. Mitt i gyttret av flaggor och master, dras blicken genast till en svensk örlogsflagga.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Vidmakthållande på sin spets

Malibloggen – 23 februari 2018 kl 10:37

Förbandet Mali 07 är i halvtid av insatsen och rutiner börjar sitta. Det är viktigt i det här skedet att inte bli bekväm och göra saker slentrianmässigt. För att motverka detta övar förbandet kontinuerligt samt genomför noggranna förberedelser och kontroller av både materiel och förfaringssätt.

ÖB: Laget före jaget – en del av den militära professionen

Försvarsmakten kommenterar – 29 januari 2018 kl 15:01

Många av er har säkert tagit del av diskussionerna i media och sociala medier rörande öppenheten inom Försvarsmakten. Låt mig vara tydlig: Det är en självklarhet för mig att ha en öppen debatt och fri diskussion runt om i organisationen. Flera perspektiv berikar och ökar kvalitén i vår verksamhet.

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.