Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Exceptionell uppgång för Försvarsmaktens förtroende
Exceptionell uppgång för Försvarsmaktens förtroende 25 april201815:57 Högkvarteret

Förtroendet för Försvarsmakten ökar kraftigt. Det visar en ny undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet. Inte sedan 1993 har Försvarsmakten haft lika höga siffror som nu.

Årets första beridna vaktparad
Årets första beridna vaktparad 26 april201809:32 Livgardet

Idag genomförs årets första beridna vaktparad - ett säkert vårtecken för många. Livgardets livbataljon är det förband som ansvarar för alla de beridna paraderna och på Kavallerikasern i centrala Stockholm pågår förberedelserna för fullt.

Uppdrag: rädda Bogaland
Uppdrag: rädda Bogaland 24 april201811:10 Viking 18

Övningen Viking 18 fortsätter och deltagarna arbetar intensivt med att minska de spänningar som uppstått i det fiktiva landet Bogaland. Övningen tar ett helhetsperspektiv med fokus på samarbete mellan aktörer inom fredsbevarande operationer och internationell krishantering.

Myndigheter i samverkan mot terrorism 23 april201811:06 Högkvarteret

Polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten genomför denna vecka en gemensam övning mot terrorism.

Senaste nyheter
Slut på en framgångsrik och givande Viking 18
Slut på en framgångsrik och givande Viking 18 25 april201818:23 Swedint

Årets upplaga av Viking – en datorsimulerad övning med syfte att utbilda civila, polis och militär i att leda och samverka i internationella freds- och krishanteringsinsatser – har nu avslutats. Deltagare, som deltagit på övningsplatsen i Kungsängen, tar med sig nyttiga erfarenheter hem.

Ny sjukvårdsutbildning i Försvarsmakten
Ny sjukvårdsutbildning i Försvarsmakten 24 april201809:11 Trängregementet

De som nu gör sin grundutbildning i Försvarsmakten och är uttagna som sjukvårdare går en befattningsutbildning i sjukvård som motsvarar cirka halva vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet. — Jag har fått kunskaper som jag kan använda både militärt och civilt, säger Amanda Vilhelmsson, nybliven...

Världens största cyberförsvarsövning
Världens största cyberförsvarsövning 23 april201809:39 Högkvarteret

Den 23-27 april arrangeras Locked Shields, världens största övning i cyberförsvar av Natos cyberförsvarcenter, CCDCOE, i Estland. Över 20 nationer deltar med var sitt team från respektive hemland, medan övningsledningen sitter i Tallinn. I år deltar Sverige och Finland med ett gemensamt team som en...

Ny beskjutning mot FN-campen i Timbuktu 22 april201821:14 Högkvarteret

I eftermiddags, cirka klockan 15.00 lokal tid, utsattes den internationella FN-campen i Timbuktu i Mali för beskjutning. Den svenska styrkan gick upp i beredskap och det vidtogs rutinmässiga försvarsåtgärder.

Stridsskjutning med skarp ammunition -  från ax till limpa
Stridsskjutning med skarp ammunition - från ax till limpa 22 april201809:38 Markstridsskolan

På Markstridsskolan i Kvarn utbildas specialistofficerare med inriktning markstrid. Utbildningen har nu pågått i åtta månader och de 54 kadetterna genomför nu den andra omgången stridsutbildning med skarp ammunition, Susa. – Det här är bästa delen av specialistofficersutbildningen, nu få man öva på...

Försvarsmakten på plats när SM-finalerna i innebandy avgjordes
Försvarsmakten på plats när SM-finalerna i innebandy avgjordes 21 april201817:34 HR-centrum

Under lördagen avgjordes SM-finalen i innebandy för både damer och herrar. Försvarsmakten fanns på plats i Globen som en av evenemangets samarbetspartner och överbefälhavare Micael Bydén överlämnade matchbollen i damfinalen.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Träning för kropp och knopp

Malibloggen – 24 april 2018 kl 11:46

Träning. Denna ljuva krydda  i insatsvardagen! Fysisk träning hjälper till att hantera stress på ett bättre sätt. Samtidigt gör träning dig både starkare och mer uthållig, det gör det mesta i vardagen lättare. För Mali 07 är fysisk träning en del av insatsvardagen. Det handlar om att ta hand om sig

Fjällstorkarna

Flygvapenbloggen – 12 april 2018 kl 12:42

När IPMS Stockholm (International Plastic Modellers Society) nyligen genomförde sin årligen återkommande mästerskapstävling 08 Open i Solna, var Flygvapenchefen Generalmajor Mats Helgesson, en uppskattad och välkommen besökare och prisutdelare. Priset han delade ut var CFV Hederspris, instiftat

Med anledning av Lars Freskers debattartikel i Svenska Dagbladet

Försvarsmakten kommenterar – 7 mars 2018 kl 08:14

Fackordföranden Lars Fresker menar i sin insändare på SVD Debatt 2/3 2018 att personalförsörjningen är en akut krisfråga och att Försvarsmaktens ledning inte är tydliga med hur allvarlig krisen är samt att det skönmålas. Detta kunde inte vara mer fel. Personalförsörjning kommer över tid vara en

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.