Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Första spadtaget på Toftabygget
Första spadtaget på Toftabygget 16 mars201815:54 Gotlands regemente

Äntligen har den första spaden satts i marken på Tofta skjutfält där det nya garnisonsområdet ska byggas. Området kommer bland annat att bli 18:e stridsgruppens permanenta arbetsplats och det beräknas stå klart år 2020.

Gender: Att tillgodose hela den maliska befolkningens skyddsbehov
Gender: Att tillgodose hela den maliska befolkningens skyddsbehov 13 mars201809:46 Mali

En av de främsta uppgifterna för FN-styrkan Minusma är att skydda civilbefolkningen. Ulrika är genderrådgivare till den militära styrkechefen. Hon stödjer den militära operationsplaneringen med genderperspektivet för att uppfylla mandatet att tillgodose kvinnors, mäns, flickors och pojkars olika...

Militärpoliser i svensk-finsk samverkan
Militärpoliser i svensk-finsk samverkan 14 mars201809:20 Livgardet

Ett 30-tal befäl och rekryter från Livgardet har fått en unik möjlighet att vara med och utveckla det bilaterala, säkerhetspolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland - på en praktisk nivå. Nyss hemkomna från en övning i finska Nyland har de bara positiva saker att säga om samarbetet med Finland...

Pappa och på internationell insats
Pappa och på internationell insats 15 mars201808:48 Mali

I Sveriges militära bidrag till FN-insatsen Minusma, Mali 07, ingår cirka 250 soldater och officerare. En av dessa är Christian från Norrbottens regemente I 19. Hemma i Sverige väntar och längtar hans familj på att han ska komma hem. En väntan och en längtan som är ömsesidig. Christian delar med sig...

Senaste nyheter
ÖB på Rekrytkonferens: — Medinflytande berikar organisationen
ÖB på Rekrytkonferens: — Medinflytande berikar organisationen 17 mars201815:15

I helgen genomförs årets centrala Rekrytkonferens. På lördagen besöktes den av överbefälhavaren Micael Bydén: – Ni är ambassadörer. Jag förväntar mig att ni företräder era kamrater, sa han.

Tack för en fantastisk dag!
Tack för en fantastisk dag! 16 mars201814:26 Vintersol 2018

Övning Vintersol besöktes under torsdagen av överbefälhavaren, general Micael Bydén. Dagen innehöll ett fullspäckat program med besök hos de deltagande förbanden ute i övningsterrängen. – Tack för en fantastisk dag, jag blir så glad över vad jag ser, jag träffar motiverade soldater och officerare...

På västkusten mycket nytt
På västkusten mycket nytt 16 mars201811:57 Amfibieregementet/Tredje sjöstridsflottiljen

Under veckan genomförde 17:e bevakningsbåtkompaniet en samövning med personal och enheter ur 33:e minröjningsdivisionen och 34:e underhållsdivisionen. Övningarna genomfördes strax utanför Göteborg och innehöll moment som skarpskjutning, minröjning och flera olika logistiska delar.

Sveriges tyngsta landslag
Sveriges tyngsta landslag 16 mars201809:59 Skaraborgs regemente

Under sommaren kommer den prestigefyllda tävlingen Strong european tank challenge att genomföras i Tyskland. Som representanter för Sverige åker Wartofta stridsvagnskompani, från Skaraborgs regemente P 4. - Vi har alla möjligheter att vinna. Vi är väl utbildade och vi har bra materiell och bra...

Stenhård utmaning i jägarland
Stenhård utmaning i jägarland 16 mars201809:58 Vintersol 2018

Jägarrekryterna från Arvidsjaur inledde Vintersol 2018 med att bestiga Sveriges högsta topp. Bergsskedet i Kebnekaiseområdet bjöd både på bitande snövindar och storslagna vyer för de fyrtio rekryterna och fem officerarna som tog sig fram genom bergsmassivet.

Anfall med kombinerade försvarsgrenar
Anfall med kombinerade försvarsgrenar 15 mars201806:00 Vintersol 2018

Motståndaren kontrollerar viktiga positioner i ett område och har intagit stridställningar vid alla infartsleder. En väg in i området går över en bevakad bro med närhet till taktiska anfallsmål. För att undvika upptäckt vid närmandet av bron samarbetar det mekaniserade förbandet med amerikanska...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Delaktig och inte bortkopplad – Pappa på insats

Malibloggen – 17 mars 2018 kl 15:38

Temperaturen börjar sakta krypa upp mot 45-gradersstrecket om dagarna i Timbuktu. Den svenska malistyrkan genomför verksamhet såväl innanför som utanför murarna av Camp Nobel. Verksamheten stannar aldrig av. Den är igång dygnet runt. Rutinerna har satt sig. Det är en vardag. Jag sätter mig ner med

Samövning på västkusten

Marinbloggen – 15 mars 2018 kl 13:02

Sedan i måndags har 33.Minröjningsdivisionen samövat med delar ur 17.Bevakningsbåtskompaniet i Göteborgs skärgård. Övningen har fokuserat mot att förbättra förmågan till samverkan, ledning och logistikförsörjning. Enheterna som deltagit har många likheter och beröringspunkter och detta har nyttjats

Med anledning av Lars Freskers debattartikel i Svenska Dagbladet

Försvarsmakten kommenterar – 7 mars 2018 kl 08:14

Fackordföranden Lars Fresker menar i sin insändare på SVD Debatt 2/3 2018 att personalförsörjningen är en akut krisfråga och att Försvarsmaktens ledning inte är tydliga med hur allvarlig krisen är samt att det skönmålas. Detta kunde inte vara mer fel. Personalförsörjning kommer över tid vara en

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.