Djupminröjmaskin 1 T

Minor är ett gissel som lever kvar långt efter att en konflikt har kallnat. Med hjälp av djupminröjmaskin 1/T hjälper Försvarsmakten till att oskadliggöra dem innan de hinner skada civilbefolkningen.

Foto: Lennart Andersson/Försvarsmakten

Att oskadliggöra nedgrävda minor är en förutsättning för att befolkningen i ett stridsområde ska kunna återgå till vardagen efter en konflikt. Här kan Försvarsmakten hjälpa till tack vare Djupminröjmaskin 1/T, som med framgång röjt minor i bland annat Bosnien.

”Djup” betyder att de snabbt roterande kedjorna – så kallade ”flails” – slår ner i marken till ett djup av cirka 30 centimeter. När de påträffar en mina slås denna sönder eller detoneras.

Maskinen 1/T heter civilt ScanJack 3500 och bygger på chassit från en finsk skogsmaskin av märket John Deere 1710D. Den 14 meter långa och 40 ton tunga enheten har en sex-cylinders dieselmotor på 215 hästkrafter för framdrift av traktorn, plus en Scania diesel-V8 på ytterligare 571 hk för att driva själva minröjaraggregatet. Hastigheten vid röjning är 0,2-1,5 km/h, och bränsleförbrukningen ligger mellan 60 och 80 liter per timme, beroende på förhållanden.

För att skydda föraren har chassit i 1/T förstärkts för att tåla exploderande minor, splitter och även viss beskjutning.

Fakta

Längd: 14,3 m

Vikt: Maskin 24,5 ton, flail 8,3 ton

Röjningsbredd: 3,5 m

Röjningshastighet: 0,2-1,5 km/h

Röjningsyta: 1 000 kvm/h

Röjningsaggregat: Dubbelflail

Motor, chassi: 215 hk diesel för framdrivning av maskinen

Kapacitet: Röjer stridsvagnsmina och truppmina ner till ett djup av 30 cm