På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

SKAFFA VETERANKORTET

Veterankortet utfärdas av Försvarsmakten till Försvarsmaktens veteraner. Det visar att du som veteran aktivt väljer att behålla kontakten med Försvarsmakten efter din tjänstgöring.

Du som beställer veterankortet ansluter dig som veteran till ett förband och därmed det förbandets olika veteranaktiviteter. Valet kommer att göra det möjligt för förbandet och de lokala ideella organisationerna att bjuda in till olika aktiviteter och även att hålla dig informerad om vad som händer ur ett veteranperspektiv. Förbandens veteranaktiviteter är frivilliga och skiljer sig mellan respektive ort. 

För mer information om förbandens veteranaktiviteter, kontakta den lokala veteransamordnaren.

Veterankortet är även fyllt med diverse förmåner och rabatter. Förmånerna förvaltas och administreras av Svenska Soldathemsförbundet och går att hitta på hemsidan www.veterankort.se.

BESTÄLL VETERANKORT PÅ MITT FÖRSVARSMAKTEN

Du väljer själv vilket förband du vill tillhöra. För att underlätta verifieringen av veterankortsansökan rekommenderas att ansökan görs till det förband där du senast tjänstgjort. Skulle det förbandet vara nerlagt finns möjlighet för dig att själv välja vilket förband du vill tillhöra. Leveranstiden av veterankortet varierar och kan dröja upp till två månader. 

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.