På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Civilt meritvärde och ramverket SEQF

Försvarsmakten arbetar aktivt för att göra den civila delen av det militära vitsordet mer gångbart och lättförståeligt för allmänheten.

Varför arbeta med civilt meritvärde?

Med civilt meritvärde avses den kompetens som den enskilde innehar. Här inräknas att kunna beskriva den värderingsgrund som ligger bakom individens tillförda kompetensprofil efter genomförd tjänstgöring. En bärande princip är att det höga civila meritvärdet, beror till stor del på förbandsträning, det utbildningssystem som är inflätat i förbandsträningen samt de höga antagningskraven i flera led individen passerat för att antas till utbildning i Försvarsmakten.

Det finns tre huvudsakliga områden av civilt meriterande kompetenser att utgå ifrån:

  1. Militära generella kompetenser (uppgiftslösandet, lagspelaren, tidspassning,  entreprenörskapet).
  2. Militära yrkeskompetenser kopplade till befattningen, exempelvis förare, utgör grundbulten för ett kompetensbevis.
  3. Militära ledarskapskompetenser (uppgiftslösandet, ge - och följa upp order, bedöma folk, kommunikations- och taktisk förmåga, värderingsgrund moral, etik, föredöme). 

I Sverige genomför tusentals individer militär grundutbildning omfattande 6-15 månader. I folkmun används ofta ”ett års värnplikt”. De befattningar individerna placeras på efter avslutad värnplikt är i alla förekommande fall förknippade med stora risker och kan många år framöver komma att förknippas med uppoffringar jämte eventuell familj och sig själv. Genom att ställa sig positiv till att antingen söka frivilligt eller göra riktigt bra ifrån sig på testerna ingår individen ett livskontrakt mellan sig själv och Försvarsmakten om bland annat skyldighet till tjänstgöring om så kallas till. I vissa fall fortsätter individen med en likartad sysselsättning i det civila efter avslutad militär grundutbildning. 

Fem aspekter av civilt meritvärde

SEQF

SeQF står för Sveriges nationella referensramverk för kvalifikationer. Ett kvalifikationsbevis är ett formellt erkännande för en yrkesroll, erhållet efter en ansökningsprocess hos Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH). En kvalifikation kan även sägas utgöra en kravspecifikation för vad som ska kunna utföras i en yrkesroll.

Delkvalifikationer

Delkvalifikationer bygger upp huvudkvalifikationen för yrkeskompetensen. Nedan visas exemplet militär undersköterska. Sammansättningen av delkvalifikationerna är noga avvägd.

Delkvalifikationer för militär undersköterska

  1. Allmän soldatkompetens
  2. Administration och organisation
  3. Materiel
  4. Militär sjukvård
  5. Akuta skedet
  6. Evakuering  
  7. Omvårdnad

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.