Stridsvagn 122

Stridsvagn 122 är den svenska versionen av den tyska stridsvagnen Leopard 2. Vagnen har av Discovery Channel utnämnts till den bästa tunga stridsvagnen genom tiderna.

Stridsvagn 122 under skarpskjutning på Tåme skjutfält , oktober 2013. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Foto: Mats Carlsson

Stridsvagn 122 har ett torn som kan vridas 360 grader och som riktas elektriskt. Besättningen består av fyra personer: En förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet.

Vagnen är beväpnad med en 12-centimeters kanon, två 7,62-millimeters kulsprutor och ett rökkastarbatteri. Till kanonen används pansarprojektiler och spränggranater, som kan bekämpa mål på upp till 4 000 meters avstånd. Skytten och vagnchefen har varsitt sikte med stabiliserade siktlinjer. Även kanonen är stabiliserad, vilket innebär att siktlinje och kanon är riktade mot målet vid körning i ojämn terräng. Med hjälp av infraröda sikten kan Stridsvagn 122 också användas nattetid, vid dålig sikt och mot visuellt kamouflerade mål.

Fronten på chassit är förstärkt med skyddsmoduler på både in- och utsidan. Framför förarluckan och framför tornlagringen sitter skydd för pansarprojektiler. Tornet är utvändigt förstärkt med skyddsmoduler, och stridsrummet är klätt med glasfiberplattor som ger besättningen extra skydd mot splitter. Det finns också ett CBRN-skyddssystem som skyddar besättningen mot radioaktiva, biologiska och kemiska stridsmedel.

Fakta Stridsvagn 122

Längd: 7,93 m (vagnen), 9,74 m (med kanonen framåt)

Bredd: 3,80 m

Höjd: 2,99 m

Markfrigång: 0,5 m

Vikt: 62,5 ton

Vadningsdjup: 1,2 m

Hindertagningsförmåga: 1,1 m

Dikestagningsförmåga: 3 m

Motor: MTU V 12, 47,6 liters diesel, 1500 hk

Maxhastighet: 70 km/h (väg)

Max körsträcka: 300 km, blandad körning

Bränslekapacitet: 1 200 liter

Besättning: 4 man

Beväpning: 120 mm slätborrad stabiliserad högtryckskanon
2 st kulsprutor kaliber 7,62 mm och 8 st rökkastare.

Övrigt: IRV-sikte (värmesikte), Ledningsstödssystem), GPS samt NBC-ventilationsanläggning.