På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

’’Kvinnor är odugliga som soldater och skapar endast splittring.’’

- Användare, Flashback

’’I en pressad situation blir kvinnor hysteriska.’’

– Användare, Flashback

’’Ska de rädda landet eller sina nagellack?’’

– Användare, Instagram

’’Kvinnor kan inte ens hålla i ett vapen.’’

– Användare, Instagram

Fortfarande finns det människor som tycker att kvinnor inte hör hemma i Försvarsmakten.

Än i dag finns det många människor som har mycket åsikter om kvinnor i Försvarsmakten. Huruvida de platsar, om de ska ha stridande befattning eller om de över huvud taget ska få göra värnplikt. Dessa åsikter sprids flitigt i olika forum på nätet, på släktmiddagar och på arbetsplatser runt om i landet. Det är föreställningar om att kvinnor är för klena, emotionella eller gnälliga. Att de kvoteras in eller att de helt enkelt inte är gjorda för att vara en del av det svenska försvaret.

Vi vet att det inte stämmer. Att tusentals kvinnor varje dag förbereder sig för att försvara Sverige, är för att just de är bäst lämpade för sin uppgift. Och faktum är att vi behöver bli ännu fler, för ett jämställt försvar är ett starkare försvar. 

Så – vi delar inte din åsikt om att kvinnor inte hör hemma i Försvarsmakten, men är beredda att gå i strid för din rätt att uttrycka den.

Paula Wallenburg, chef Första ubåtsflottiljen

Se kampanjfilmen

Paula Wallenburg är en av många kvinnor som arbetar i Försvarsmakten. För snart 15 år sedan blev hon Sveriges första ubåtschef som är kvinna, idag är hon chef över Första ubåtsflottiljen med en personalstyrka på 350 personer.

Vi fortsätter arbeta för att bli fler kvinnor så att åsikter som dessa slutar spridas på våra kanaler, i forum och i verkligheten.

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.