Svävare 2000

Med en topphastighet på 50 knop och bra framkomlighet klarar Svävare 2000 transporter som få fartyg kommer i närheten av.

Försvarsmaktens Svävare 2000 framför brittiska flottans fartyg HMS Bulwark.
Försvarsmaktens Svävare 2000 framför brittiska flottans fartyg HMS Bulwark.
Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten

Engelskbyggda Svävare 2000 heter egentligen Griffon 8100 TD och finns i tre exemplar hos Försvarsmakten.

Svävare 2000 har en topphastighet av 50 knop och tar sig fram över både öppet vatten, is, träsk och fast mark. Det enda som krävs är att det är någorlunda platt. Och inte alltför trångt, med tanke på att svävaren är elva meter bred.

Svävare 2000 har en besättning på tre man och kan lasta 10 ton, vilket motsvarar 50 fullt utrustade soldater alternativt en bandvagn eller en 20-fots container. Tack vare sin förmåga att ta sig långt upp på stränder kan den lasta ur trupp i skydd av trädlinjen och lossa förnödenheter direkt på fast mark.

Försvarsmaktens tre svävare ingår i Amfibiebataljonen. De är skyddade mot splitter, beskjutning och CBRN-vapen (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära) samt är utrustade med luftkonditionering för att kunna verka i internationell miljö. Svävarna kommer också ofta till användning vintertid för att undsätta skridskoåkare och andra som råkat i svårigheter på svaga isar.