Syftet med projektet är att utbilda, vidga perspektiv och ge en förståelse för vad totalförsvar egentligen är. Poddserien riktar sig bland annat till chefer, lärare, skolledare och kommunpolitiker och andra som behöver anpassa sig till och planera för ett förändrat säkerhetsläge.
Här nedan kan du läsa en kort presentation av varje avsnitt:
1. Vad ska rektor göra om det blir krig?
Matz Nilsson är förbundsordförande för Sveriges skolledare. Förskola och skola är samhällsviktig verksamhet och ska kunna fungera även vid kris och krig. Förbundet driver frågan om att staten ska ta över huvudmannaskapet i händelse av krig.
2. Skolan behöver vara likvärdig och trygg
Åsa Fahlén är förbundsordförande för Sveriges lärare. I det här avsnittet diskuteras skolans demokratiuppdrag, kopplat till det förändrade säkerhetsläget, och hur skolan jobbar med totalförsvarsfrågor. Sveriges lärare driver bland annat frågan om att staten ska ta över huvudansvaret för skolans finansiering för att se till att skolan får trygg, likvärdig och tydlig styrning.
3. Det finns bara en plats där vi gemensamt fostrar demokrater
Charlotta Granath är förstelärare i demokrati och pratar här om hur arbetet i klassrummet kan organiseras för att skapa medvetna och demokratiska samhällsmedborgare. Det skolan gör påverkar samhället och i förlängningen också totalförsvaret.
4. Kan vem som helst döda?
David Bergman, doktor i psykologi, arbetar som lärare på Försvarshögskolan. I det här avsnittet diskuteras det om det är möjligt att bygga upp starka, empatiska och trygga soldater, men också hur ett destruktivt ledarskap kan skapa motsatsen. Kan vem som helst döda? Och vad gör det med personen som dödar?
5. De försöker påverka våra tankar
Yara Tag Eldeen är utredare vid Myndigheten för psykologiskt försvar. I avsnittet diskuteras demokratiska värden, dagsaktuella teman och det säkerhetspolitiska läget.
6. Totalförsvarskunskap gör skillnad för demokratin
Robert Trupp är major och Försvarsmaktens projektledare för kunskapslyftet om totalförsvaret. I detta avsnitt diskuteras hur ökad totalförsvarskunskap kan minska social oro och utanförskap, öka ungas försvarsvilja, och samtidigt göra Sverige tryggare och säkrare.
7. Elevkårerna stärker demokratin
Jonatan Lamy som är vice ordförande för Sveriges elevkårer anser att totalförsvaret angår oss alla och att elevkårerna i sitt arbete kan stärka gymnasieelevernas kunskap om totalförsvaret. På så sätt blir unga inte bara mottagare av demokrati, utan också aktiva deltagare.