På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Ny podd om totalförsvaret

Som en del i Försvarsmaktens projekt ”Tillsammans är vi totalförsvaret ” i syfte att öka kunskapen om totalförsvaret lanserar vi nu - Försvarsmaktspodden. Den finns där poddar finns. Den 8 november släpps de två första avsnitten, som sedan följs av två avsnitt den 15 november. De tre sista avsnitten i serien släpps den 22 november.

Syftet med projektet är att utbilda, vidga perspektiv och ge en förståelse för vad totalförsvar egentligen är. Poddserien riktar sig bland annat till chefer, lärare, skolledare och kommunpolitiker och andra som behöver anpassa sig till och planera för ett förändrat säkerhetsläge. 

Här nedan kan du läsa en kort presentation av varje avsnitt:

1. Vad ska rektor göra om det blir krig?

Matz Nilsson är förbundsordförande för Sveriges skolledare. Förskola och skola är samhällsviktig verksamhet och ska kunna fungera även vid kris och krig. Förbundet driver frågan om att staten ska ta över huvudmannaskapet i händelse av krig.

2. Skolan behöver vara likvärdig och trygg

Åsa Fahlén är förbundsordförande för Sveriges lärare. I det här avsnittet diskuteras skolans demokratiuppdrag, kopplat till det förändrade säkerhetsläget, och hur skolan jobbar med totalförsvarsfrågor. Sveriges lärare driver bland annat frågan om att staten ska ta över huvudansvaret för skolans finansiering för att se till att skolan får trygg, likvärdig och tydlig styrning.

3. Det finns bara en plats där vi gemensamt fostrar demokrater

Charlotta Granath är förstelärare i demokrati och pratar här om hur arbetet i klassrummet kan organiseras för att skapa medvetna och demokratiska samhällsmedborgare. Det skolan gör påverkar samhället och i förlängningen också totalförsvaret.

4. Kan vem som helst döda?

David Bergman, doktor i psykologi, arbetar som lärare på Försvarshögskolan. I det här avsnittet diskuteras det om det är möjligt att bygga upp starka, empatiska och trygga soldater, men också hur ett destruktivt ledarskap kan skapa motsatsen. Kan vem som helst döda? Och vad gör det med personen som dödar?

5. De försöker påverka våra tankar

Yara Tag Eldeen är utredare vid Myndigheten för psykologiskt försvar. I avsnittet diskuteras demokratiska värden, dagsaktuella teman och det säkerhetspolitiska läget.

6. Totalförsvarskunskap gör skillnad för demokratin

Robert Trupp är major och Försvarsmaktens projektledare för kunskapslyftet om totalförsvaret. I detta avsnitt diskuteras hur ökad totalförsvarskunskap kan minska social oro och utanförskap, öka ungas försvarsvilja, och samtidigt göra Sverige tryggare och säkrare.

7. Elevkårerna stärker demokratin

Jonatan Lamy som är vice ordförande för Sveriges elevkårer anser att totalförsvaret angår oss alla och att elevkårerna i sitt arbete kan stärka gymnasieelevernas kunskap om totalförsvaret. På så sätt blir unga inte bara mottagare av demokrati, utan också aktiva deltagare.

 

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.