Stridsfordon 9040C

Stridsfordon 9040C är en internationell variant av stridsfordon 90. För att kunna sättas in vid insatser utomlands har C-vagnen fått ett starkare skydd mot bland annat splitter och minor.

ALI ZAYI 20110422 Svenskt stridsfordon anländer
ALI ZAYI 20110422 Svenskt stridsfordon anländer "Kullen" Ali Zayi Hill. Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan. Styrkan arbetar inom ramen för International Security Assistance Force, Isaf. Den utför sitt arbete på inbjudan av Afghanska regeringen och med stöd av ett FN-mandat. Stor kraft har lagts på arbete i området väster om Mazar-e-Sharif, bland annat med en utpostering på Ali Zayi Hill och stöd till både de afghanska säkerhetsstyrkorna och civila i området.

Foto: Sgt Anna Norén/Försvarsmakten/Combat Camera
Svenskt stridsfordon 90 anländer till "Kullen", Ali Zayi Hill, i Afghanistan. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
SAR-E-PUL. 20120621. Kompani RL åker till Sar-e-Pul för att bistå med säkerhet under transitionsceremonin. 
Sverige bidrar med soldater till Isaf, International Security Assistance Force, i norra Afghanistan. Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd och ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen. Högkvarteret finns i Kabul. Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-e-Sharif i Balkh-provinsen, sedan 2012 Transitional Support Team (TST). Ansvarsområdet omfattar fyra provinser i den norra delen av landet: Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges. I det svenskledda styrkan ingår även personal från Finland.  foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten.
Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
CHIMTAL. 20120621. Patrull med skyttekompaniet. 
Sverige bidrar med soldater till Isaf, International Security Assistance Force, i norra Afghanistan. Isaf etablerades i slutet av 2001 och arbetar under ett mandat av FN:s säkerhetsråd och ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen. Högkvarteret finns i Kabul. Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-e-Sharif i Balkh-provinsen, sedan 2012 Transitional Support Team (TST). Ansvarsområdet omfattar fyra provinser i den norra delen av landet: Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges. I den svenskledda styrkan ingår även personal från Finland.  foto: Johannes Tolf/FS23/Försvarsmakten
Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten

Besättningen i stridsfordon 9040C består av en vagnschef, en förare och en skytt. Vagnchefen och skytten sitter i tornet medan föraren sitter i chassit. Baktill i fordonet finns utöver det plats för sex stridsutrustade soldater.

Tornet i stridsfordon 9040C är, precis som i stridsfordon 90, vridbart i 360 grader. Skillnaderna jämfört med stridsfordon 90 återfinns framför allt i skyddsnivån, som är avsevärt högre i stridsfordon 9040C. Bland annat är fordonet försett med skyddspaket, laserskyddsfilter och luftkonditionering. Skyddspaketet består av ett minskydd som skyddar mot tryckverkande och projektilbildande stridsvagnsminor, samt ett tilläggsskydd som skyddar mot både finkalibrig ammunition och granater med riktad sprängverkan. Laserskyddsfiltret sitter i alla periskop för att skydda besättningens ögon mot skadligt laserljus.

Stridsfordon 9040C används inte enbart vid internationella insatser utan även i utbildning av rekryter i Sverige.