Stridsfordon 9040C

Stridsfordon 9040C är en internationell variant av Stridsfordon 90. För att kunna sättas in vid insatser utomlands har C-vagnen fått ett starkare skydd mot bland annat splitter och minor.

Svenskt stridsfordon 90 anländer till "Kullen", Ali Zayi Hill, i Afghanistan. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten
Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten
Foto: Johannes Tolf/Försvarsmakten

Besättningen i Stridsfordon 9040C består av en vagnschef, en förare och en skytt. Vagnchefen och skytten sitter i tornet medan föraren sitter i chassit. Baktill i fordonet finns utöver det plats för sex stridsutrustade soldater.

Tornet i Stridsfordon 9040C är, precis som i Stridsfordon 90, vridbart i 360 grader. Skillnaderna jämfört med Stridsfordon 90 återfinns framför allt i skyddsnivån, som är avsevärt högre i Stridsfordon 9040C. Bland annat är fordonet försett med skyddspaket, laserskyddsfilter och luftkonditionering. Skyddspaketet består av ett minskydd som skyddar mot tryckverkande och projektilbildande stridsvagnsminor, samt ett tilläggsskydd som skyddar mot både finkalibrig ammunition och granater med riktad sprängverkan. Laserskyddsfiltret sitter i alla periskop för att skydda besättningens ögon mot skadligt laserljus.

Stridsfordon 9040C används inte enbart vid internationella insatser utan även i utbildning av rekryter i Sverige.

Fakta

Längd: 7,00 m

Bredd: 3,40 m

Höjd: 2,71 m

Beväpning: 40 mm automatkanon, 7,62 mm kulspruta, rökkastare.

Hastighet: 70 km/h framåt, 45 km/h bakåt

Motor: 8-cylindrig dieselmotor på 550 hk

Besättning: 3 man + 6 soldater