På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Prova på

Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

Praoelev vid Luftstridsskolan.

Är du nyfiken på Försvarsmakten finns flera sätt att prova på hur det är att utbilda sig, arbeta och leva här.

Försvarsmakten består av många olika delar – och det finns många olika sätt att engagera sig i försvaret av Sverige. Heltid eller deltid – som civil eller i uniform.

För att du som ung ska få en inblick i hur livet i Försvarsmakten ser ut har vi här samlat en del av de möjligheter som finns att prova på.

Vår prova på-verksamhet är öppen för alla svenska medborgare oavsett bakgrund, vi representerar en viktig del av samhället och står upp för likabehandling och demokrati.

Vi försöker ge en rättvis bild av vardagen i Försvarsmakten. Därför innebär praktikperioden möjlighet att utmana dig själv både fysiskt och psykiskt samtidigt som du får lära dig mer om det aktuella förbandet och hela Försvarsmakten. På vissa förband finns möjlighet att sova över.

Prao – för dig som går i årskurs 8 eller 9

Du som går i årskurs 8 eller 9 har möjlighet att genomföra prao, i samarbete med din skola. Under en prao hos oss får du information och inblick i vad Försvarsmakten är och står för.

Du får träffa både civil och militär personal som berättar om sin vardag, göra studiebesök på spännande arbetsplatser och prova på en hel del saker som vi gör i Försvarsmakten.

Ta kontakt med din lokala studie- och yrkesvägledare på din skola för att få mer information om när och var prao genomförs i din närhet. Upplägget kan variera beroende på vart i landet du bor och vilket förband som finns i närheten.

Annan prova på-verksamhet

Military weekend för unga

Om du är 15–17 år och vill pröva på och veta mer om vad Försvarsmakten är och vad vi står för, testa dig själv och träffa andra som har samma intresse som du, är du välkommen att söka till Military weekend för unga. Du får under ett veckoslut lära dig mer om Försvarsmakten. Det finns möjlighet till studiebesök, Prova på att sova ute i skogen, genomföra fysiska tester mm.

Kontakta någon av de frivilliga försvarsorganisationerna som genomför Military Weekend för unga.

Du hittar alla frivilliga försvarsorganisationer på www.frivilligutbildning.se

Under helgen bor du och genomför du all verksamhet på förbandet.

Hemvärnsungdom

Hemvärnet anordnar prova på-verksamhet runt om i landet, de riktar sig till dig som är mellan 15–20 år. Inom ungdomsverksamheten får du lära dig massor, du får bära uniform, lära dig allt från sjukvård till att öva orientering.

Ungdomskurser

Försvarsutbildarna anordnar också ungdomskurser med flera olika inriktningar, för dig som är mellan 15–20 år.

Läs mer om Försvarsutbildarnas ungdomskurser.

Andra evenemang

Vissa förband anordnar andra typer av prova på-evenemang som exempelvis tjejhelger. Håll utkik i förbandens sociala medier eller ta kontakt med ett förband om du är intresserad.

Läs mer

För dig som går i gymnasiet – Gör din praktik, APU eller APL hos oss

Utveckla ditt intresse redan nu

Håll dig uppdaterad med Mitt Försvarsmakten

Genom att skapa en profil i Mitt Försvarsmakten kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom Försvarsmakten och lära dig mer om just dina möjligheter till ett engagemang och kanske veta mer om ett jobb som passar dig. 

Du förbinder dig inte till något genom att anmäla ditt intresse.

Skapa profil

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.