Fältuniform 90

Fältuniform 90 är Försvarsmaktens basuniform för fältbruk och kan bäras året om. Den är utvecklad för att möta soldatens behov av kläder som är både slitstarka och funktionella.

FFältuniform 90ör att säkra soldatens förmåga att agera effektivt i olika situationer och väderförhållanden används den så kallade flerskiktsprincipen i klädserien fältuniform 90. Genom att klä sig lager på lager bildas luftspalter mellan de olika lagren, vilket isolerar mot kyla. Soldaten kan då snabbt anpassa sin klädsel för tjänst i olika väderförhållanden. Tyget i fältuniform 90 är dessutom både flamskyddat och oljeavvisande.

I fältuniform 90 ingår även ett värmeställ bestående av en värmejacka och värmebyxor. De flesta soldater är i dag utrustade med ett särskilt sovsäckssystem men då soldaten inte alltid kan medföra hela sin personliga utrustning så får värmestället ibland även fungera som soldatens täcke.

Snödräkt 90 nyttjas som skyddsplagg i snö både för sin maskerande vita färg och som ett extra skydd mot vädrets makter vintertid. Serien innehåller även rena skyddsplagg som hjälm 90 och olika varianter av splitterskyddande västar. Viss personal har tyngre skyddsvästar som även motstår träffar från finkalibriga vapen.

Personal med uppgift som ammunitionsröjare bär under sina uppdrag även byxor med splitterskydd, särskilda hjälmar med splitterskyddande visir eller tunga bombskyddsdräkter.