Utlandsveteraner är en värdefull resurs för såväl Försvarsmakten som för samhället. Med unika erfarenheter av att arbeta i en internationell miljö, i konflikt- och katastrofområden har de prövats i att arbeta som ett lag och enskilt under hög press, ibland när mycket står på spel.
Verksamheten för utlandsveteraner och anhöriga samordnas centralt av Försvarsmaktens veterancentrum och bedrivs av den lokala veteran- och anhörigsamordnaren vid varje förband, skola och centrum. På de här sidorna finns information och kontaktinformation för utlandsveteraner och deras anhöriga.
Utlandsveteraner och anhöriga, kontaktar i första hand den lokala anhörig- och veteransamordnaren vid behov av stöd och vägledning under och efter internationell insats.
Vem är utlandsveteran och veteran?
Utlandsveteran är den som deltagit i internationella militära insatser. Veteran är den som har varit anställd i Försvarsmakten och gjort insatser internationellt eller nationellt, med eller utan vapen.
Både utlandsveteraner och veteraner kan ansöka om veterankortet vilket görs via Mitt Försvarsmakten.
Ansök om veterankort
Vem är anhörig?
Anhörig är den som har någon typ av relation till en utlandsveteran och som själv anser att den är anhörig.
Du som tjänstgör uppger två anhöriga som Försvarsmakten kontaktar om något inträffar. De här kontaktpersonerna bjuds också in till anhörigträffar, men fler anhöriga är välkomna att delta.
Samarbeten
Försvarsmakten samarbetar med ideella samarbetsorganisationer som kompletterar arbetet med utlandsveteraner och anhöriga. Dessa är: Sveriges Veteranförbund, Invidzonen, Svenska Soldathemsförbundet och Idrottsveteranerna.
Samarbetsorganisationerna får årliga statsbidrag av Försvarsmakten för att bedriva verksamhet för utlandsveteraner och anhöriga.