Pansarskott 86

Pansarskottet är ett bärbart granatvapen av engångstyp, där själva vapnet och granaten tillverkas och förpackas som en enhet som kasseras efter att det är avskjutet.

Pansarskott 86 under höstövning i fält
Pansarskott 86 under höstövning i fält
Foto: Sven-Åke Haglund/Försvarsmakten

Pansarskott 86 är ett rekylfritt närpansarvärnsvapen, konstruerat enligt bakblåsprincipen. Det innebär att när vapnet avfyras så kommer krafterna i krutgaserna som strömmar ut bakåt att vara lika stora som krafterna som driver projektilen framåt, vilket gör att skytten inte upplever någon rekyl trots att projektilvikten är över 1,5 kilo. Vapnet finns även i en senare version BU (begränsat utrymme) som innebär att det kan avfyras inifrån byggnader eller liknande genom att drivladdningen är mindre och vapnet innehåller ett system med motmassa.

Vapnet är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.
Granaten är av typ RSV (riktad sprängverkan) som är särskilt utvecklad för att bekämpa mål som är skyddade av pansarplåt. Granatens sprängkraft fokuseras med hjälp av en metallkon till en koncentrerad stråle som "skär" igenom pansaret.

Även om sprängkraften inte är fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar är syftet med Pansarskott 86 att ge infanterienheter ett sätt att förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.

Fakta

Internationell benämning: Bofors AT-4, AT-4CS

Kaliber: 8,4 cm

Vikt: 6,7 kg

Längd: 1020 mm

Max praktiskt skjutavstånd:

  • Mål med sidfart − 150 m
  • Mål utan sidfart − 200 m
  • Max skottvidd − 400 m