Pistol 88

Pistol 88 kännetecknas av att den är lätt att hantera och har en hög användar- och funktionssäkerhet. Utvecklad och tillverkad av Glock i Österrike har den snabbt blivit en av de mest köpta tjänstepistolerna i världen.

Pistolskjutning.
Pistolskjutning.
Pistolskjutning på Norrbottens flygflottilj (F 21). Foto: Joakim Vidgren/Försvarsmakten
Pistolskjutning.
Foto: Johan Lundahl/Försvarsmakten

Pistol 88 är halvautomatiskt med kort piprekyl och vipplåsmekanism.

När pistolen lanserades av Glock, i början av 1980-talet var den en av de första pistolerna vars stomme var tillverkad av polymer (plast). Den hade även andra unika egenskaper, däribland avsaknaden av en yttre säkringsomställare. Pistolen var konstruerad med ett antal inbyggda säkringsfunktioner som succesivt upphävdes då skytten tryckte på avtryckaren.

I samma period så avvecklade Försvarsmakten sina gamla pistoler m/07 och m/40, då de dels var omoderna och dels gick sönder på grund av den kraftiga nio-millimetersammunitionen som användes till Kulsprutepistol m/45.

Ett beslut fattades om att försök skulle göras för ett nytt enhandsvapen och ett stort antal pistoler provades tillsammans med Norges motsvarighet till Försvarets Materielverk. När proven var klara och utvärderade så stod det klart att Glock 17 var överlägsen i stort sett alla tester. Norska försvaret beställde en stor mängd pistoler medan Försvarsmakten inledningsvis var avvaktande. Marinen köpte ett mindre antal för incidentberedskap, därefter beställde flygvapnet en mindre modell (Glock 19) avsedd för flygförarna. Senare beställer även armén pistoler för vakt- och beredskapstjänst samt för internationella insatser. Först 2005 beställs en större mängd avsedda främst för Hemvärnet.

Eftersom Försvarsmakten har köpt in vapnet i flera omgångar finns den i flera varianter med samma grundkonstruktion: 88, 88B, 88C, 88 C2 och 88 D. Pistol 88, 88 C och C2 har magasin som rymmer 17 patroner. Pistol 88 B och 88 D är något mindre och har magasin med max 15 patroner.

Fakta

Internationell benämning: Glock 17 (88, 88 C och 88 C2), Glock 19 (88 B och 88 D)

Kaliber: 9x19 mm

Längsta praktiska skjutavstånd: 50 m

Vikt: ca 900 g (inklusive fulladdat magasin)