Skaraborgs flygflottilj - F 7 - ligger i Såtenäs mellan Lidköping och Trollhättan, och är sedan början av 2016 ett krigsförband både vad gäller Jas 39 Gripen och transport- och specialflyg.

Flottiljen grundades 1940 och har sedan dess varit en av Försvarsmaktens viktigaste flygbaser. Förbandet har ofta varit det första i landet att utrustas med nya flygplan som exempelvis Hercules, Viggen och Gripen.

På förbandet finns Gripencentrum som är Försvarsmaktens centrala enhet för allt som rör utbildning av Jas 39 Gripenpiloter. Där utbildas samtliga svenska Gripenpiloter och även piloter från andra länder som har köpt Gripen.

Skaraborgs flygflottilj leder enheten som hanterar all verksamhet kring transport- och specialflyg inom Försvarsmakten. Den innefattar både uppdrag åt regeringen och internationella insatser. Samtliga Försvarsmaktens Herculesplan är stationerade hos oss. F 7 har även personal och flygplan för radarspaning, signalspaning och statsflyg baserade i Linköping samt på Bromma/Arlanda.

Under Skaraborgs flygflottilj sorterar även den svenska personalen i det internationella transportflygsamarbetet Heavy Airlift Wing samt personal och verksamhet vid Gripendetachementet i Thailand.

Notiser Från Skaraborgs flygflottilj - F 7

Befarad fågelkollision - flygplan landade på Västerås flygplats
5 mars202014:56

Torsdag den 5 mars landade ett stridsflygplan av typen Jas 39 Gripen C på Västerås flygplats efter en befarad fågelkollision.

Det var under normal flygövningsverksamhet som den befarade kollisionen med en fågel skedde.

Piloten följde då givna rutiner, avbröt flygövningen och genomförde en kontrollerad landning på Västerås flygplats. Piloten kunde landa flygplanet säkert. 

Uppdatering 2020-03-05 kl 18:30

Efter att flygtekniker inspekterat flygplanet har det kunnat startat från Västerås flygplats och är nu åter på F 7.

Skaraborgs flygflottilj - F 7
Fakta Skaraborgs flygflottilj - F 7
  • Förkortning: F 7
  • Ort: Såtenäs
  • Personal: 900
Så har vi räknat
Karta