Haubits 77 A

Haubits 77 A är en svensk 155 mm fälthaubits som är tillverkad av Bofors. Den levererades till Försvarsmakten mellan 1978 och 1985.

En Haubits 77 väger från 11,5 ton och dras normalt av en terrängbil 40. Pjäsen är även utrustad med en motor för självkörning på grupperingsplatsen som även svarar för hyudraltrycket i rikt- och laddsystem. Pjäsens maximala hastighet vid självgång är cirka 7 km i timmen.

Haubits 77 A har en Volvomotor (B 20A) där drivhjulen roterar oberoende av varandra vilket bland annat möjliggör en snabb rotation av pjäsen runt dess egen axel. Haubitsen kan även startas och manövreras framåt och bakåt då den är kopplad till dragfordonet, med hjälp av en kontroll vid dragfordonets förarplats. Hela ekipaget är 8-hjulsdrivet och framkomligheten i nära alla typer av terräng är mycket god.

Ammunitionen utgörs av spränggranater och laddningarna förekommer i sex olika storlekar beroende på vilket avstånd det är till målet. Det tar ungefär 15 minuter att gruppera, det vill säga att få ett haubitsbatteri skjutklart. Den kan avfyra sju skott på 21 sekunder tack vare den höga graden av automation samt att granat och laddningshylsa laddas tillsammans.

Haubits 77A utgick ur den svenska krigsorganisationen i samband med Försvarsbeslutet 2000 och sedan Försvarsbeslutet 2004 är pjäsen helt avförd från Försvarsmakten.