Pakistan (Kashmir)– Unmogip

Unmogip (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan) övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan längs stilleståndslinjen i Jammu- och Kashmirområdet. Insatsen etablerades redan 1949.

Klättring i svår terräng för att nå förband i bergen. Foto: Privat
Skardu i norra Pakistan i Himalaya. Foto: Paul Henning/Försvarsmakten
Observatör i Unmogip. Foto: Privat

Mellan 1947 och 1999 har Indien och Pakistan i flera omgångar stridit om det geografiska området Kashmir. Dessutom finns det rörelser i Kashmir som vill verka för en egen stat, oberoende av Indien och Pakistan. 1948 fattade FN beslut om att etablera Förenta Nationernas Kommission för Indien och Pakistan (Uncip). 1951 övergick Uncip till att bli Unmogip.

I dag omfattar insatsen geografiskt av eldupphörlinjen, en så kallad "Line of Control", mellan de delar av Kashmir som kontrolleras av Pakistan respektive Indien.

För att understryka FN:s opartiskhet är högkvarteret lokaliserat till Srinagar i Indien (maj till oktober) och till Islamabad i Pakistan (november till april).

Sverige bidrar för närvarande med fem-sex officerare, militärobservatörer och en medicinsk assistent. 40-50 militärobservatörer från Sydkorea, Kroatien, Italien, Chile, Uruguay, Filippinerna, Finland och Sverige befinner sig i insatsområdet. De understödjs av en civil stab som bemannas av både internationell och nationell personal.

Karta