På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmaktens flygdag 2022

Den 27 augusti år 2022 arrangeras Försvarsmaktens flygdag i Uppsala.

I år är det Upplands flygflottilj, F 16 i Uppsala, som är värd för flygdagen. Eventet är gratis att besöka. Under dagen visar flygvapnet sin verksamhet samt informerar om karriärmöjligheterna inom Försvarsmakten. Utöver flyguppvisningar med helikoptrar, stridsflygplan och transportflygplan kommer det även finnas en markutställning på plats.

Välkommen att ta del av en heldag med Försvarsmakten där du får lära dig mer om arbetet som görs för att försvara Sveriges självständighet, vår demokrati och din frihet.

Flygprogram

Dagen kommer bjuda på flyguppvisningar med militära, civil- och veteranflyg. Mitt på dagen genomförs en förevisning av ett taktiskt moment med flygplan, helikoptrar, strategiskt bombflyg samt soldater med syfte att visa hur dessa delar kan nyttjas tillsammans.

Nytt för årets flygdag är att flyguppvisningsprogrammet är uppdelat i två näst intill identiska pass. Ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Detta innebär att du som besökare kan välja att komma till förmiddagen eller eftermiddagen utan att missa något.

Här hittar du hela programmet

Ta dig hit

Upplands flygflottilj, F 16 i Uppsala, är beläget strax norr om centrala Uppsala. Det kommer finnas parkeringsmöjligheter men vi rekommenderar alla som har möjlighet att gå, cykla eller ta buss till och från flottiljen för att undvika bilköer.

Mer detaljerad information

Utställning

Utöver flyguppvisningen så finns det möjlighet att ta del av en utställning på marken med från olika delar av Försvarsmakten samt civila myndigheter och aktörer. Passa även på att besöka vårt rekryteringsområde om du är intresserad av en karriär inom Försvarsmakten

Som en del av utställningen kommer det även finnas flygplan och helikoptrar som du har möjlighet att titta närmare på.

Utställare, flygplan och helikoptrar

Att tänka på som besökare

 • Parkering: Då ett stort antal besökare väntas till Flygdagen finns det risk för långa bilköer. Lämna därför gärna bilen hemma och välj andra färdmedel. Gratis bussar kommer gå fram och tillbaka mellan Resecentrum under hela dagen.
 • Fotografering: Det är tillåtet att fotografera under dagen men det är inte tillåtet att använda drönare.
 • Höga ljudnivåer: Lämna gärna hunden hemma då det stundtals kommer vara höga ljudnivåer och ta gärna med hörselskydd till de mindre barnen. Gravida avråds från att besöka Flygdagen.
 • Vattenflaska: Ta gärna med vattenflaska vid varmt väder. Det kommer finnas möjlighet att fylla på era vattenflaskor.
 • Mat: Det kommer finnas möjlighet att köpa mat inne på området. Det är även tillåtet att ta med egen matsäck.
 • Visitation: Av säkerhetsskäl kan ni vid exempelvis entrén komma att bli visiterad och bli ombedd att öppna medhavda väskor, om ni inte accepterar denna kontroll kommer ni inte att få tillträde till evenemangsområdet.
 • Förbjudet att medföra:
  –  kniv, skär- eller stickverktyg
  – vapen
  – alkohol
  – drönare
  – pyroteknik
  – djur (ledarhund är undantagna)
  – explosiv vara
 • Personuppgifter: Under evenemanget kommer personal från Försvarsmakten att filma och fotografera. Materialet kan komma att användas i olika kanaler för att informera om verksamheten. Mer information om hanteringen av personuppgifter finns på www.forsvarsmakten.se/personuppgifter

 

Media och spotters

Är du journalist eller flygintresserad fotograf (spotter) och önskar ackreditering till Försvarsmaktens flygdag 2022?

Information om anmälan

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.