På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmaktens flygdag 2024

Den 24 augusti är det äntligen dags för Flygdagen 2024. I år är du välkommen till flygflottiljen i Ronneby, där du får ta del av en heldag med Försvarsmakten och det civila försvaret.

Upplev allt från flyg- och markuppvisningar till markutställningar. Lär dig mer om det arbete som görs för att försvara Sveriges luftrum från kränkningar och din frihet att leva som du själv väljer. Ta även chansen att träffa piloter, flygbasjägare, soldater samt annan personal hos Försvarsmakten och upplev vårt gemensamma försvarsarbete - på nära håll.

Det blir en fullspäckad dag med flera spännande aktiviteter och händelser.

Flygprogram

Dagen kommer att bjuda på flyguppvisningar med militärt, civil- och veteranflyg. Mitt på dagen genomförs en förevisning av ett taktiskt moment med flygplan, helikoptrar och soldater med syfte att visa hur dessa delar kan nyttjas tillsammans.

Här hittar du hela programmet

Ta dig hit

Blekinge flygflottilj, F 17, är beläget i Kallinge strax norr om Ronneby. Det kommer finnas parkeringsmöjligheter men vi rekommenderar alla som har möjlighet att ta tåg till Ronneby, ta buss, cykla eller gå till och från flottiljen för att undvika bilköer.

Mer detaljerad information

Utställning

Utöver flyg- och markuppvisningar så finns det möjlighet att ta del av utställningar på marken med olika delar av Försvarsmakten samt civila myndigheter och aktörer. Passa även på att besöka vårt rekryteringsområde om du är intresserad av värnplikt och karriär inom Försvarsmakten.

Som en del av utställningen kommer det att finnas svenska och utländska flygplan och även helikoptrar som du har möjlighet att titta närmare på.

 

Utställare, flygplan och helikoptrar

Att tänka på som besökare

 • Parkering: Då ett stort antal besökare väntas till Flygdagen finns det risk för bilköer. Lämna därför gärna bilen hemma och välj andra färdmedel. Gratis bussar kommer gå fram och tillbaka mellan Resecentrum under hela dagen.
 • Fotografering: Det är tillåtet att fotografera från publikområdet under dagen. Det är dock inte tillåtet att använda drönare.
 • Höga ljudnivåer: Vi kommer dela ut öronproppar till de som behöver, men ta gärna med egna hörselskydd. Gravida avråds från att besöka Flygdagen med anledning av de höga bullernivåerna.
 • Sittplats: Ta gärna med något att sitta på eftersom det inte kommer finnas några sittplatser på publikområdet.
 • Mat och dryck: Det kommer finnas möjlighet att köpa mat inne på området. Ta gärna med vattenflaska vid varmt väder. Det kommer finnas möjlighet att fylla på era vattenflaskor.
 • Vid soligt väder: Ta med solkräm/solhatt/solglasögon.
 • Visitation: Av säkerhetsskäl kan ni vid exempelvis entrén komma att bli visiterad och bli ombedd att öppna medhavda väskor, om ni inte accepterar denna kontroll kommer ni inte att få tillträde till evenemangsområdet.
 • Förbjudet att medföra:
  – kniv, skär- eller stickverktyg
  – vapen
  – alkohol
  – drönare
  – pyroteknik
  – djur (ledarhund är undantagna)
  – explosiv vara
 • Personuppgifter: Under evenemanget kommer personal från Försvarsmakten att filma och fotografera. Materialet kan komma att användas i olika kanaler för att informera om verksamheten. Mer information om hanteringen av personuppgifter finns på www.forsvarsmakten.se/personuppgifter

 

Media och spotters

Är du journalist eller flygintresserad fotograf (spotter) och önskar ackreditering till Försvarsmaktens flygdag 2024?

Information om anmälan

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.