Sjukvårdspersonal förbereder sig för insats

Nu är befattningsutbildningen för hälso- och sjukvårdspersonal som ska åka på insats till Mali 09 genomförd vid Försvarsmedicincentrum.

Omhändertagen skadad patient ska transporteras vidare med helikopter Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Helikoptern lyfter med skadad patient till närmsta sjukhus Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Sjukvårdsgrupp på plats för omhändertagande av en benskadad soldat Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Alla rutiner följs och tränas under momenten Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Den benskadade soldaten lastas för snabb vidaretransport Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Efter momentet sker en direkt utvärdering på plats med de övade och instruktörer Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Det är en del utrustning som ska på plats till bland annat den lätta kirurgiska gruppen Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Tältet där den lätta kirurgiska gruppen arbetar är uppsatt och det yttre tältet skyddar mot värmen Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Matrielen på plats och teamet kan börja operera skadade och sårade Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
För att upprättandet av operationsenheten ska ske så snabbt som möjligt gäller att alla vet vad de ska göra Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Här kommer en leverans av dropp och andra viktiga delar som behövs för att rädda liv Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Hur man gör för att sätta kateter i fält övas det också på Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten
Dockor med olika skador att öva på finns också på plats Foto: Ulrika Roos/Försvarsmakten

Utbildningen har pågått i cirka fem veckor på olika platser, främst i Göteborg och Karlsborg. All utbildad personal ingår i en sjukvårdspluton.

Den 3 till 10 september var det tillämpade övningar av olika slag i Karlsborgsområdet. På tisdagen var det bland annat helikoptertjänst och upprättande av operationstält för ett mobilt operationslag. Truppen delades upp i två täter på eftermiddagen och för en tät skedde det även utbildning och övning utan helikopter.

För en av sjukvårdsgrupperna var det den första tillämpade övningen och det var lite stressigt. På platsen de hade fått larm om fann man en benskadad soldat som behövde snabb hjälp.

I den för tillfället sammansatta sjukvårdsgruppen fanns två civila sjuksköterskor som tyckte att det var ett högt tempo och mycket nytt. Det är ett annat tänk mot det civila som var intressant enligt dem.

Under dagen övades det även på hur man säkert beter sig och agerar i närheten av helikopter och hur man lastar en bår. Det sattes även upp ett tält för ett mobilt operationslag och dukades för operation. Här är det ont om tid och alla ska veta vad de ska göra för att spara tid och rädda liv.