Prova-på-kursen ”48H” för hälso- och sjukvårdspersonal

Denna kurs visar på vilka möjligheter det finns för läkare och sjuksköterskor att arbeta i Försvarsmakten.
− Hur det är att jobba på ett sjukhus vet läkare och sjuksköterskor. Hur är det att göra samma jobb i fält oavsett om det är tropisk hetta eller polarkyla eller ombord på ett fartyg i svår sjö, kanske inte är lika självklart, säger Lennart Hammarstrand som arbetar på Försvarsmedicincentrum med att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal till Försvarsmakten.

Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten

Det och mycket annat är vad deltagarna i Försvarsmedicincentrums pröva-på-kurs "48H" får en rejäl inblick i. Kursen genomförs i Göteborg och vänder sig i första hand till specialistläkare och specialistsjuksköterskor men även en del andra personalkategorier, såsom veterinärer, biomedicinska analytiker, miljö– och hälsoskyddsinspektörer och apotekare, är välkomna att ansöka.

− Under kursen får deltagarna en bred bild av Försvarsmakten, inte minst hur vi jobbar med hälso- och sjukvård. Den innehåller både teoretiska genomgångar och praktiska moment för att få se vilken materiel vi arbetar med.

Under kursen deltar också både läkare och sjuksköterskor med erfarenhet av nationella och internationella insatser. Allt sker under militära former vilket bland annat innebär att kursdeltagarna bor på logement, bär uniform och prövar på att äta fältmässigt, fortsätter Lennart Hammarstrand.

Kursen är ett bra tillfälle för den som funderat på hur det är att arbeta med hälso- och sjukvård i Försvarsmakten. Även frågor som om man kan jobba heltid i uniform eller bara "ibland", och vilka möjligheter som finns framförallt nationellt men också internationellt gås igenom.

− Trots att det inte finns några som helst krav på fortsatt engagemang i Försvarsmakten efter kursen, är det många som valt en fortsatt militär karriär i Försvarsmakten, avslutar Lennart Hammarstrand.

Kursen genomförs vanligtvis en gång på våren och en gång på hösten. Ansökan är öppen cirka sex månader innan kursen. När ansökningstiden gått ut görs en uttagning och besked lämnas inom ett par veckor.

Är du intresserad? Om du vill ha information när kursen är sökbar nästa gång anmäler du dig på denna länk.

Försvarsmedicincentrum
Fakta Försvarsmedicincentrum
  • Förkortning: FömedC
  • Ort: Göteborg
  • Personal: 200
Så har vi räknat