Livgardet slår upp portarna

Ett sätt att få en bättre uppfattning om ett yrke är att besöka en arbetsplats. Därför bjuder Livgardet in till en heldag så besökarna kan få en klarare bild av den verksamhet förbandet ägnar sig åt. Dagen riktar sig till en yngre målgrupp som är intresserade av en yrkeskarriär inom Försvarsmakten.

På Livgardet finns flera olika förband med olika arbetsuppgifter. Som soldat på 12:e motoriserade skyttebataljonen kan man jobba med en specifik inriktning som till exempel strid, radiosystem eller spaning. Arbetar man på 10:e livbataljonen arbetar man bland annat med bevakning av de kungliga slotten. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

Under dagen kommer anställda berätta vad det innebär att vara soldat vid Livgardet. Utrustning och materiel, såsom den nya pansarterrängbilen 360 kommer att finnas på plats när dörrarna öppnas på Kavallerikasern i Stockholm den 9 april klockan 11. 

- Vi kommer att svara på alla de frågor som man kan tänkas ha om hur man utbildar sig, förmåner man har under utbildningen och hur man gör för att söka, säger major Jonas Höglund som är sammanhållande för dagen.

Förutom att prata med soldater och se fordon får besökarna testa på att provskjuta ett övningsvapen som skjuter laser. Det ges möjlighet att få känna hur tung stridsutrustningen är och hur det känns att bära den hjälm soldaterna använder. Dessutom kan man få provsitta de militära fordonen.

Livgardet har valt att informera om dagen via sociala medier men också med ett brevutskick till 19-åringar i Stockholms län.

Om man är under 18 år kan man såklart komma för att få veta mer om Försvarsmaktens uppdrag. Men just den här dagen riktar vi oss främst till de som kan påbörja en utbildning mot en heltids- eller deltidsanställning under 2016, eller direkt efter årsskiftet, säger Jonas Höglund.