Livgardets dragonmusikkår är den enda ridande musikkåren i Försvarsmakten. Musikkåren rider först i den beridna vaktparaden genom Stockholm till kungliga slottet och ses som en av stadens största turistattraktioner.

Parad Sundsvall Foto: Olov Wimark/Försvarsmakten
Konsert på Högskolan för scen och musik, Göteborg Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Parad ner för avenyn i Göteborg Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Sveriges nationaldag 2015 Foto: Pontus Lindström/Försvarsmakten

Livgardets dragonmusikkår är stationerad på Livgardets kavallerikasern i Stockholm där även den beridna högvaktens omkring 80 hästar finns. Musikkåren består av 27 bleckblåsare och tre slagverkare. Dragonmusikkåren spelar såväl till häst som till fots och ger även sittande konserter. Varje år genomför kåren cirka 140 spelningar, varav 45 är beridna vaktparader.

LIVGARDETS DRAGONMUSIKKÅRS HISTORIA

Livgardets dragonmusikkår bildades 1990 och bestod då endast av värnpliktiga. Från början hette kåren Arméns dragontrumpetare och senare Livgardets dragontrumpetarkår. Efter hand som verksamheten utökades bytte man år 2008 till sitt nuvarande namn, Livgardets dragonmusikkår. Kåren har utvecklats till en militärmusikkår till häst som även kan uppträda i både brassbandsform och i mindre ensembler. 

BÄR KLASSISK UNIFORM FRÅN 1895

Musikkåren har anor från den musik som funnits vid Stockholms beridna gardesförband sedan Gustav Vasas tid. Man förvaltar det 500-åriga arvet av ridande militärmusiker, något som idag endast förekommer på ett fåtal platser i världen. Musikerna i Livgardets dragonmusikkår bär den klassiska mellanblå dragonuniformen från 1895 med paradhjälm i silver som använts av Livgardet till häst, före detta K 1.

Livgardets dragonmusikkår
Fakta Livgardets dragonmusikkår
  • Förkortning: LDK
  • Ort: Stockholm
  • Personal: 36
  • Yrkesofficerare: 1
  • Civilanställda: 35