Inspirerande motivation

Röster i skogen och skottlossning på avstånd skvallrar om hög aktivitet på övningsfältet. Det är blött, hela luften är full av små, små droppar. Fukten och kylan tränger sig in i överallt men det verkar inte påverka humöret på de som övar just nu i Kosta.

”Vi ska hela tiden bli bättre och utveckla det som är bra. Vi måste vara först, det finns ingen silvermedalj i den här firman” säger Örjan Wilhelmsson till soldaterna innan han skickar iväg dem för att skjuta
”Vi ska hela tiden bli bättre och utveckla det som är bra. Vi måste vara först, det finns ingen silvermedalj i den här firman” säger Örjan Wilhelmsson till soldaterna innan han skickar iväg dem för att skjuta. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen Morgan Karlsson samlar sina mannar innan de kastar sig iväg mot skjutvallen
Gruppchefen Morgan Karlsson samlar sina mannar innan de kastar sig iväg mot skjutvallen. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Röken ligger tät på vallen när alla gör sitt bästa för att fälla måltavlorna så snabbt som möjligt
Röken ligger tät på vallen när alla gör sitt bästa för att fälla måltavlorna så snabbt som möjligt... Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
… och de faller, en efter en
… och de faller, en efter en. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten
Hela luften är full av små, små droppar och allt blir blött, blött, blött
Hela luften är full av små, små droppar och allt blir blött, blött, blött.. Foto: Carolina L Nilsson/Försvarsmakten

Det är 34:e hemvärnsbataljonen, eller Kalmarbataljonen som den också heter, som har sin årliga krigsförbandsövning, KFÖ. Som för de andra av Marinbasens hemvärnsbataljoner innebär årets stora övningsomgång att alla får träna inom sin tjänstegren. Det kommer göra dem förberedda till nästa års KFÖ:er som kommer att vara scenariostyrda.

 

Morgan Karlsson lämnade sitt ordinarie jobb efter arbetsdagens slut i tisdags för att rycka in. Han är gruppchef och påbörjar därför övningsperioden någon dag före sina soldater. Han har en bra arbetsgivare som är med på noterna, så det är inga problem för honom att engagera sig.

 

– Men en av fördelarna med det här, är just att släppa jobbet för några dagar, rensa huvudet och träffa kamraterna. Vi har en väldigt tight pluton. Alla känner varandra, kamratskapet driver plutonen, säger Morgan under en av pauserna mellan skjutningarna.

 

Just nu putsar de på sina kunskaper i skytte med automatkarbin 4B, det gäller att uppfylla kraven avseende tid, träff och målväxling.

 

– Vi ska hela tiden bli bättre och utveckla det som är bra. Vi måste vara först, det finns ingen silvermedalj i den här firman säger Örjan Wilhelmsson, ställföreträdande chef för bataljonen till soldaterna innan han skickar iväg dem för att skjuta.

 

Och det gav effekt, efter skjutningen kom gruppen tillbaka med ett bättre resultat.

 

På en annan plats på övnings- och skjutfältet pågår granatgevärsskytte. Mattias Thander, en av bataljonens kompanichefer, låter soldaterna lösa uppgiften stridsskjutning med granatgevär. De får övergripande instruktioner av honom och får sedan inom gruppen fundera på lösningen, genomföra skjutningen. Därefter utvärderar de den tillsammans med Mattias. Patrik Nilsson, en av gruppcheferna i 342:a insatskompaniet är en av dem som tränas.

 

– Det här är en bra övning än så länge, gruppen får själv tänka till om hur vi bäst löser uppgiften och vi lär känna vapnen, säger Patrik.

 

Det här är några av de moment som genomförs under KFÖ:n men det är bara toppen av isberget. Runt 200 personer är utspridda över det stora övnings- och skjutfältet och vädret till trots möts man av motiverade personer. Läkare, industriarbetare, företagare, IT-konsulter, hantverkare, ja listan kan göras lång på de blandade kompetenser man träffar på här ute. Det som förenar dem är att de känner att de vill kunna bidra vid kriser.

 

– Det är den andra sidan av myntet är ju också möjligheten att stödja vid eftersökningar, bränder eller översvämningar, man är beredd, känns bra, avslutar Patrik Nilsson innan han fortsätter övningen.