Finsk-svensk strid i bebyggelse

Finska BEVÄRINGAR övar i Bodsjöby

Under veckan besöks Norrbottens regemente av finska beväringar som övar strid i bebyggelse. Förbandet tillhör Kajanalands brigad, med hemvist cirka 18 mil sydost om Uleåborg.

Anläggningen i Bodsjöby erbjuder möjlighet att öva stridsmoment på komplex nivå och skapa goda förutsättningar för framtida soldater. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Förbandet tillhör Kajanalands brigad med hemvist cirka 18 mil sydost om Uleåborg. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
De finska beväringarna är inne på sin tredje månad under utbildningen. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
"Det är en fantastisk anläggning, både för att träna truppföring för våra befäl och att öva våra beväringar i bebyggd miljö", berättar förste sergeant Lauri Peurala, en av övningsledarna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Finska förband som övar i Sverige är ett exempel på det fördjupade försvarssamarbetet mellan de två länderna. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten
Kajanalands brigad har själva anläggningar för att öva strid i bebyggelse, men i betydligt mindre skala än vad anläggningen i Bodsjöby erbjuder. Foto: Mattias Hellgren/Försvarsmakten

Finska förband som övar i Sverige är ett exempel på det fördjupade försvarssamarbetet mellan de två länderna. Ett samarbete som erbjuder konkreta möjligheter att utveckla olika förmågor med hjälp av varandra.

Finlands försvarsminister Jussi Niinistö sammanfattade samarbetet när han besökte övning Vintersol;
– Vi närmar oss varandra mer och mer. Både Sverige och Finland är ju militärt alliansfria och tillsammans blir vi starkare.

Kajanalands brigad har själva anläggningar för att öva strid i bebyggelse, men i betydligt mindre skala än vad anläggningen i Bodsjöby erbjuder. Här finns möjlighet att öva på mer komplex nivå och skapa goda förutsättningar för framtida soldater.

De finska beväringarna är inne på sin tredje månad under utbildningen och tanken är att de ska komma tillbaka i sommar för att öva under barmarksförhållanden.
– Det är en fantastisk anläggning, både för att träna truppföring för våra befäl och att öva våra beväringar i bebyggd miljö. Vi har fått ett varmt mottagande och utomordentlig hjälp från personalen vid Norrbottens regemente, berättar förste sergeant Lauri Peurala, en av övningsledarna.