På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Det vi gör idag gör vi för imorgon.

Just nu växer, utvecklas och utökar Försvarsmakten. Så att vi kan fortsätta leva våra liv i självständighet, i fred och frihet. Idag och imorgon.

Foto: Rickard Sund

Se filmen.

Sveriges självständighet är ingen självklarhet.

Idag befinner vi oss i det allvarligaste säkerhetsläget sedan Kalla kriget. Och det kräver förändring. För i en värld där Sveriges självständighet inte är lika självklar som den har varit, behöver Försvarsmakten hela tiden växa, utveckla nya militära förmågor och vapensystem.

Tillsammans står vi upp för var och en.

Försvarsmakten har alltid verkat för att säkra Sveriges fred, frihet och självständighet. På egen hand och tillsammans med våra partnerländer. Idag är det viktigare än någonsin, på grund av det försämrade omvärldsläget. Just nu förbereds en svensk Nato-anslutning.

Framtiden är osäker. Nu säkrar vi den.

I Sverige har vi länge haft förmånen att leva i fred och frihet. Men det kan vi inte ta för givet längre. Det vi har sett från omvärlden är att säkerhetsläget kan förändras snabbt. Det betyder att Försvarsmakten behöver förändras i samma takt, för att vara bättre rustade inför en osäker framtid.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.