Försvarsmaktens vinterenhet

Förmåga att verka i vinterklimat eller subarktiska miljöer kan vara livsavgörande. Även vältränade förband eller enskilda individer kan hamna i kritiska situationer om man inte är förberedd och van att hantera kyla, vind och snö. Dessa kunskaper kan också användas i andra extrema miljöer. Vet du hur du ska agera i kallt klimat kan du också hantera ett mycket varmt klimat.

På Försvarsmaktens vinterenhet kan vi konsten att verka I den subarktiska miljön. Kunskaperna är ett arv som vinterenheten I dag förvaltar och utvecklar för hela Försvarsmakten. Se filmen om förmågan att strida på vintern. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten
Soldater under vinterstrid
Soldater under utbildning i vinterstrid. Foto: David Kristiansen/Försvarsmakten

Försvarsmaktens vinterenhet är en del av Norrbottens regemente, I 19.

Sedan starten 1999 har Försvarsmaktens vinterenhet utvecklats till att bli en självklar resurs för Försvarsmaktens verksamhet. Numera är vår verksamhet omfattande med allt från funktionsansvar för vinterförmåga på Försvarsmaktsnivå till utveckling av publikationer där Vintersoldat och utbildningspaket Kallt väder är två exempel.

Stor del av enhetens verksamhet är utbildning där vi stöttar skolors vinterutbildning samt har egna kurser inom områden Riskhantering, strid, dykning, fjäll och lavin.

Sedan många år tillbaka är efterfrågan stor från utländska förband på Vinterenhetens kompetens och utbildningar. Vi har utländska deltagare från i första hand våra samarbetspartner.

Läs mer om våra utbildningar i vår utbildningskatalog

Väl mött i snön!

Fakta Norrbottens regemente - I 19
  • Förkortning: I 19
  • Ort: Boden, Arvidsjaur, Kiruna, Kalix, Tåme, Härnösand och Östersund
  • Personal: 750
Så har vi räknat