Tall Ships Races blev bra skyltfönster för Försvarsmakten

Alla försvarsgrenar var representerade vid Tall Ships Races 2017 start i Halmstad. Tre dagars folkfest som gav chansen att visa upp dagens Försvarsmakt och ledde till en mängd kontakter med medborgare i alla åldrar.

Söndagens mästarinna i räckhäng blev Sofia Ewald från Halmstad. Vi körde tävlingar på Försvarsmaktens utställningsoråde och varje dag utsågs vinnare i damklass, herrklass och barnklass, i grenarna räckhäng respektive step-up. Foto: Carl M Sjöstrand
– Det var kul att testa! Jag är lite tävlingsmänniska, tränar CrossFit och så, säger Sofi Karlsson från Värnamo som blev söndagens dam-mästare i Step-Up med 20 kg ryggsäck; 29 gånger på en minut. Foto: Carl M Sjöstrand
Många besökare på kajen där HMS Falken låg förtöjd. Just här förbereddes en CrossFit-tävling som delvis genomfördes på kajen och delvis ombord på skonerten. HMS Falken utmärkte sig med ett magnifikt flaggspel vid kaj. Foto: Carl M Sjöstrand
På söndagen genomfördes en CrossFit-tävling på kajen framför HMS Falken samt delvis ombord på skonerten. Foto: Carl M Sjöstrand
1:e kocken Karl Norberg visade runt på skonerten HMS Falken. Här står han vid roder-ratten. Foto: Carl M Sjöstrand
Under visningen av HMS Falken passerade en Stridsbåt 90 med nyfikna besökare. Foto: Carl M Sjöstrand
En av två Stridsbåt 90, ur båtkompaniet vid Göteborgs skärgårdsbataljon /43:e marina Hemvärnsbataljonen, som gick i skytteltrafik upp och ner längs Nissan. Foto: Carl M Sjöstrand
Många ville provåka Stridsbåt 90. Här var det kö hela dagarna! Foto: Carl M Sjöstrand
Adam från Malmö, som just blivit kallad till mönstring, stod i kö för att åka Stridsbåt 90. TSR-dagarna blev för honom ett lämpligt tillfälle att få en förhandstitt på Försvarsmakten. Foto: Carl M Sjöstrand
Det stora brasilianska segelfartyget Cisne Branco drog många besökare under TSR-dagarna i Halmstad. Foto: Carl M Sjöstrand
Röjdykare från Fjärde sjöstridsflottiljen visade upp sig för nyfikna besökare, i en särskilt uppställd dyktank. Foto: Carl M Sjöstrand
En mängd master från segelfartygen utgjorde en ny skyline i Halmstad dessa dagar. Foto: Carl M Sjöstrand
Albert Demiri (till vänster) vann Step-up med 20 kg ryggsäck under söndagens tävling med 50 uppsteg på en minut. Florald Sallahi kom tvåa med 48 uppsteg. Foto: Carl M Sjöstrand
Inne i vår rekryterings-trailer kunde man bland annat prova sin logik och reaktionsförmåga i ett illustrerat datortest. Malin från FMTS hjälpte till att instruera. Foto: Carl M Sjöstrand
Försvarsmaktens projektledare för deltagandet vid Tall Ships Races 2017 i Halmstad major Robert Trupp, normalt rekryteringschef vid Luftvärnsregementet, var mycket nöjd med dagarna i Hamnen och tackar alla medarbetare från P 4, TrängR, MHS H, FMTS, Lv 6, 4. Sjöstri, Hemvärnet och frivilligungdomarna för ett utmärkt arbete! Foto: Carl M Sjöstrand

Flygvapnet representerades, som sig bör, i luften; JAS 39 Gripen gjorde uppvisning i samband med invigningen på fredagen och på lördagen blev det överflygning, en gång i vardera riktningen över Nissan av transportplanet TP 84 Hercules. Vid det stora utställningsområdet fanns materiel och personal från armén, marinen och hemvärnet samt ungdomar från Flygvapenfrivilliga.

Längre bort vid kajen fanns en dyktank där röjdykare ur 4:e sjöstridsflottiljen visade upp sina förmågor och marinpersonal informerade intresserade besökare. Där bredvid erbjöds gratis åkning med Stridsbåt 90, vilket båtkompaniet ur Göteborgs skärgårdsbataljon (43:e marina hemvärnsbataljonen) bjöd på.

– Det är viktigt att Försvarsmakten är med och visar upp sig vid stora evenemang som detta. Här når vi många medborgare och kan visa att Försvarsmakten är en del av samhället. Självklart har vi även målsättningen att bidra i rekryteringen till Försvarsmaktens yrken men det viktigaste här är att möta allmänheten och ge en rättvisande bild av Försvarsmakten av idag, säger Robert Trupp, projektledare för Försvarsmaktens deltagande i TSR Halmstad 2017.

HMS Falken

Försvarsmakten är även representerad i själva seglingen, genom att utbildningsfartyget HMS Falken deltar i TSR. I år är besättningen kompletterad med elever ur Sjövärnskåren.

Vad gör då två segel-skonerter som Gladan och Falken i den moderna svenska Flottan år 2017? Faktum är att grundläggande sjömanskap är något som man än i dag bäst lär sig behärska ombord på ett segelfartyg.

Tjänstgöringen på skonertfartygen handlar alltså om praktiskt sjömanskap och navigation men det handlar lika mycket om ledarskap och vikten av ett fungerande lagarbete – och där kommer vi till kopplingen med Tall Ships Races. Grundtanken med detta evenemang är nämligen att utveckla och utbilda ungdomar genom seglingserfarenhet, oberoende av nationalitet, kultur, religion, kön eller social bakgrund. Därtill ska man skapa och främja kontakter mellan ungdomar från olika länder och bakgrund.

Karl Norberg, 1:e kock ombord på HMS Falken berättar:

– Vi passar på, när vi ligger i hamn, att visa upp oss. Vi representerar Försvarsmaktens utbildning i Flottan. Ett par timmar varje dag har vi haft ”Open Ship” och bara i dag under lördagen hade vi drygt 680 besökare.

Nyfiken allmänhet och intresserade ungdomar noterade vi även på de två andra platserna där Försvarsmakten finns på TSR-området i Halmstad hamn. Under de tre dagarna hann ca 1500 personer provåka Stridsbåt 90, nära 2500 fick en visning av Luftvärnets mobila radarstation UndE 23 medan uppskattningsvis 4000 klättrade på våra fordon och totalt nära 15 000 besökte våra utställningsplatser i Hamnen.

– Från början till slut hade vi köer, om vi hade haft fler stridsbåtar och radarstationer igång så hade vi nog kunnat dubblera siffrorna, säger projektledaren Robert Trupp.

– Dessutom hade vi, ur rekryteringssynpunkt, ett antal kvalitativa besök som ledde till 75 stycken registreringar i systemet ”Mitt Försvarsmakten”! Parallellt med detta genomfördes besöksdag med blivande rekryter, säger en nöjd Robert Trupp.

Dags för mönstring

I kön till Stridsbåt 90-åkningen hittar vi en ung man, Adam Sniegon från Malmö, med intresse för fartyg och båtar, ett intresse som han delar med sin familj som väntar tillsammans med honom på en åktur.

– Jag har just fått kallelsen till mönstring så det passar ju bra att få lite koll på Försvarsmakten här.

Han medger att det är lite blandade känslor inför detta okända men han ser ändå ut att vara ganska taggad.

– Mina planer är att plugga på högskola efter gymnasiet men jag har inte bestämt vad ännu. Jag skulle kanske kunna tänka mig att jobba något år i Försvarsmakten men vi får se vad mönstringen leder till först, konstaterar Adam.

Detta år var garnisonsstaden Halmstad värd för starten i Tall Ships Races, förra gången det begav sig var 2011 då Halmstad var mål-hamn för TSR. 2011 var det strålande sol alla dagar och sammanlagt noterades ca 400 000 besök men många återkommer dag efter dag och det unika besökarantalet uppskattades till ca 150 000. Vi har ingen summering för årets TSR i skrivande stund men med hänsyn till något sämre väder – växlande molnighet och ett par skurar – blev det sannolikt lite färre besökare denna gång.