Halvar vässar Värmlandsbataljonens skyddsvakter

En skyddsvakt har till uppgift att bevaka ett skyddsobjekt. Skyddsvakten har rätt att avvisa eller gripa personer och har i vissa sammanhang samma befogenhet som en polisman. Skyddsvakter är beväpnade med automatkarbin och får i nödfall skjuta skarpt i nödvärn.

John Alsterhäll löste sin uppgift väl.
John Alsterhäll löste sin uppgift väl. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten
Skyddsvakten som öppnat eld får förklara hur han agerade.
Skyddsvakten som öppnat eld får förklara hur han agerade. Foto: Lars-Eric Sundin/Försvarsmakten

Skyddsobjekten kan vara flygplatser, hamnar eller militära skyddsområden. Objekten skall skyddas mot obehöriga personer, sabotage, angrepp av terrorister eller främmande militärer. Skydd och bevakning är hemvärnsförbandens viktigaste uppgift. För att hemvärnssoldaterna ska få träning finns träningsanläggningen Halvar. Under övningen spelas upp olika händelser. Det kan vara allt från någon som gått fel till rena sabotageattacker.

Problemlösning på kort tid

Andra som kommer fram kan vara mera besvärliga att hantera, kanske förvirrade eller berusade. I värsta fall rena angrepp av beväpnade personer. Då gäller det för skyddsvakten att snabbt fatta beslut, kanske skjuta i nödvärn, på bråkdelen av en sekund. Därtill i efterhand kunna motivera sin åtgärd juridiskt. Realtidsutrustningen skapar en ganska obehaglig närvaro av vad som sker, och konsekvensen blir tydlig direkt när man skjuter. Man ska koppla de juridiska befogenheterna till praktisk handling, kunna bedöma situationen och sedan använda rätt verktyg i våldstrappan, jobba med rösten och ända upp till skjutvapen och på kort tid.

- De får träna i beslut och våldsanvändning i vaktens åtgärder, berättar övningsledaren kapten Rolf Nilsson. Det är för att vidmakthålla utbildningen mellan deras skyddsvaktsförordnanden. All hantering sker med skarp ammunition och om de verkar är de tvungna att skjuta med skarp ammunition.

Realistiskt på vita duken

Rolf berättar för övningstruppen hur Halvar fungerar:

- Den bild ni ser på skärmen är ert bevakningsområde. Det finns en kamera där, den förmedlar bilden av er där borta, så de som spelar figuranter där ser er likaväl som ni ser dem. Ljudet kommer i högtalare där, inga konstigheter. Den här filmduken är förberedd för träffindikering. Det innebär att om ni skjuter i duken kommer det upp en röd prick. Ni kommer att kunna följa ert agerande, var hamnar varningsskotten, var hamnar verkanselden. Ni är tvungna att använda riktmedlen för att få precision. Till er hjälp kommer ni att ha en posttvåa. Han står till vänster om tunnan. Ni får tala om vad ni vill att han ska göra.

Skådespelare i Hemvärnet

Josefine Linzie är en av figuranterna som medverkar och som agerar i det som skyddsvakterna ser på filmduken. Det är inga dåliga skådespelarprestationer man ser framföras.

- Ibland är jag elak, ibland snäll, ibland ledsen. Jag kan vara en flickvän som blir utsatt för våld och försöker döda min kille. Det är i närheten av skyddsområdet, så de ser alltihop och ska agera.

- En gång kommer jag med en soft air-gun och frågar om de inte är med i mitt lag, fortsätter hon. Då gäller det för dom att förstå att jag tror att de är med och spelar paintball. De har gjort rätt hittills, jag har inte fått något skott i ryggen.

- Jag har gjort provet själv, det är svårt, pulsen går upp och man blir lika nervös varje gång. Man kan aldrig bli fullärd, säger Josefine.

John nöjd med resultatet

John Alsterhäll i 191.kompaniet summerar efter övningen:

- Det gick bra, det bästa kanske inte är att man gör rätt varenda gång utan det är utvärderingen som är efteråt. I mitt fall var det någon som tappat bort sin hund och ville komma in på området. Först kom han väldigt nära så jag fick be honom backa lite grann. Han blev sur men  lugnade ner sig lite grann.

John löste det så att han tog telefonnummer och lovade ringa om hunden dök upp.

-Det gäller att balansera det här, man får inte bara vara en korkboll som står där och skriker, säger John. Man får ha en plan för hur man ska göra och vad man ska säga. Den här anläggningen är bra och det är jättebra instruktörer. Jag var på skyddsvaktsutbildning i Villingsberg förra året med både närkamp och de här praktiska momenten, det var den bästa utbildning jag någonsin varit på.