Fallskärmsjägare

Som fallskärmsjägare ingår du i en patrull med åtta fallskärmsjägare. Patrullen rör sig självständigt inom stora områden, ofta långt ifrån egna förband och har som huvuduppgift att samla in information genom fast och rörlig spaning.

Fallskärmsjägare förbereder sig inför hoppning.
Fallskärmsjägare förbereder sig inför hoppning.
Foto: Försvarsmakten
Uthoppning ut flygplan.
Foto: Försvarsmakten
Träning i hopphallen.
Foto: Försvarsmakten
Fallskärmsjägare landat i vatten.
Foto: Försvarsmakten
Stor grupp fallskärmsjägare landar på öppet fält.
Foto: Försvarsmakten

Fallskärmsjägarna är en unik kompetens för K 3 och ingår i 32:a Underrättelsebataljonen. Uppgifterna ska kunna lösas under alla årstider, i alla typer av terräng och under dygnets alla timmar. Förflyttning sker med hjälp av fallskärm, till fots, med skidor eller terränggående fordon, i eller på vatten.  Miljön avgör.

Verksamheten ska kunna bedrivas oupptäckt under lång tid. Till din hjälp har du ett antal olika sensorer för dokumentation. Informationen är sedan underlag till högre chef, så att beslut kan fattas om hur striden ska föras.

Att bli Fallskärmsjägare

Du som söker till Fallskärmsjägarskvadron ska ha genomfört en godkänd värnplikt eller grundutbildning.  Du hittar lediga tjänster på webbplatsen under rekrytering.

Att vara fallskärmsjägare kräver en mycket god fysisk förmåga. Därför genomgår varje sökande särskilt utformade tester under uttagningen. För att du som söker ska kunna vara förberedd när du kommer till testtillfället har vi tagit fram ett träningsprogram som kan hjälpa dig att träna upp den allsidiga fysiska kapacitet som krävs.

Träningsprogrammet sträcker sig över 16 veckor och innehåller övningar för styrketräning, kondition/uthållighet, marschträning, vattenträning och återhämtning.

Ladda ner träningsprogram inför uttagning till fallskärmsjägare här

Fakta Livregementets husarer - K 3
  • Förkortning: K 3
  • Ort: Karlsborg
  • Personal: 650
Så har vi räknat