31:a bataljonen

Den lätta bataljonen är ett stridande snabbinsatsförband som använder sig av olika transportmedel, beroende på uppdragets art och möjligheter. Bataljonen kännetecknas av stor rörlighet och att snabbt kunna förflytta sig över stora avstånd med hjälp av helikoptrar, transportflygplan eller egna fordon. Bataljonen har många olika vapensystem, i syfte att kunna ta kontroll över uppkomna stridssituationer.

Foto: Försvarsmakten
Foto: Försvarsmakten
Baskerprov Foto: Försvarsmakten

Bataljonen har en god förmåga att kunna ta sig fram i otillgänglig terräng, i alla sorters väder och under alla 24 timmar på dygnet. Bataljonen kan självständigt bära all sin utrustning och materiel fram till uppdragets slutförande.

Som anställd ställs höga krav på fysisk och psykisk förmåga. Att kunna slita, och ta i det där lilla extra, är en förmåga som alla soldater som söker sig till 31:a bataljonen bör ha. I grunden är personalen jägarsoldater med extra uthållighet och extra vilja. Det finns en rad olika befattningar, såsom sjukvårdare, kulspruteskytt, signalist, förare med mera, men oavsett befattning ska alla kunna leva upp till grundkraven.

Alla som söker sig till bataljonen ska ha genomfört en godkänd grundläggande militär utbildning (GMU) eller genomfört svensk värnplikt. Utöver detta behöver de klara de extra kraven på fysisk förmåga för jägartjänst.

Mer information om GMU kan du hitta under rekrytering.

Livregementets husarer - K 3
Fakta Livregementets husarer - K 3
  • Förkortning: K 3
  • Ort: Karlsborg
  • Yrkesofficerare: 256
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 267
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 289
  • Civilanställda: 50
  • Reservofficerare: 246
Så här har vi räknat