Från utbildning till ett av alla yrken i Försvarsmakten

-Jag hade aldrig tänkt att jag skulle köra lastbil och det är faktiskt häftigt att jag nu gör det. Jag hade aldrig kommit på tanken att ta C- körkort civilt. Nu skulle jag inte vara emot att ta ett jobb inom transportbranschen i det civila.
Emma Lilienberg genomför befattningsutbildning för att bli transportsoldat på Skaraborgs regemente. Hon kommer efter avslutad och avklarad utbildning ha en deltidsanställning som transportsoldat på tungtransportkompaniet

Hittills har Emma och hennes plutonskamrater hunnit ta C-körkort. När de är färdiga kommer de att ha CE-körkort.
Hittills har Emma och hennes plutonskamrater hunnit ta C-körkort. När de är färdiga kommer de att ha CE-körkort. Foto: Matilde Emanuelsson/Försvarsmakten

Emma ryckte in till grundläggande militär utbildning, GMU, i augusti förra året. Mot slutet av den tre månader långa grundutbildningen sökte hon tjänst som ledningssoldat men bytte kort efter anställningen påbörjats tjänst till transportsoldat på tungtransportkompaniet, då hon insåg att det passade henne bättre.

- Jag sökte till GMU i december 2013, då hade jag inte jättemycket förväntningar. Jag ville testa och se hur det gick. När jag antagningsprövade blev jag förvånad över hur bra resultat jag fick på testerna och blev peppad av det. Sedan fick jag en placering vid P 4 med inryck i augusti 2014 och det har varit jätteroligt hela vägen sedan dess, så nu vill jag stanna.

I november avslutades GMU och Emma och hennes plutonskamrater blev anställda vid regementet. Anställningen började med fortsatt soldatutbildning, FSU, som höll på fram till till jul och bland annat innehöll utbildning i gruppstrid. Därefter började befattningsutbildningen, BFU, som håller på hela våren. Under befattningsutbildningen utbildas soldaterna i den tjänst de fått, i Emmas fall transport. Att det inte längre är grundutbildning de håller på med märks tydligt.

Stor förändring

- Allt, eller nästan allt, förändrades efter GMU, framförallt när befattningsutbildningen började. Under GMU var allt uppstyrt, så det blev ovant när det inte var någon som sa till oss vad vi skulle göra hela tiden. Men vi förstod varför befälen gjorde vissa saker under grundutbildningen och varför en del saker var som de var, det började falla på plats.

Bland annat har de blivande transportsoldaterna tagit lastbilskörkort och kommer under resten av våren fortsätta med kulsprute- utbildning, släputbildning och en farligt gods- utbildning, ADR. Alltså både praktiska och teoretiska ämnen och både inom transport och allmänna soldatkunskaper.

- Nu är det roligt att göra något annorlunda. Har man hållit på med strid i fyra månader är man inte alltid så sugen på det längre utan vill prova något annat. Det finns så många delar av Försvarsmakten och så många funktioner och det är roligt att se flera, som till exempel transportdelen nu.

Att utmana sig själv

Emma är en positiv tjej och kan, trots att utbildningen har innehållit en del svårigheter och tuffa utmaningar, se hur den har utvecklat henne.

- Jag har utmanat mig själv på hur många sätt som helst under den här tiden. En föreställning jag hade innan var att den starkaste alltid skulle vara den starkaste och den svagaste vara svagast. Men här har vi fått lära oss att man inte alltid behöver vara bäst och gruppen aldrig är starkare än sin svagaste länk. Sättet att utbildas och jobba på i försvaret är olikt alla andra arbetsplatser jag varit på, här finns så mycket mer teamkänsla.

Som många andra var Emma orolig för den fysiska träningen under utbildningen. Många tror att man måste klara mycket mer än vad man egentligen behöver och att det finns vissa lägsta krav.

- Man kan beskriva fysträningen som individuell gruppträning, alla utgår från sin egen nivå och gruppen är aldrig starkare än sin svagaste länk.

Längre fram i vår kommer övningen Våreld att vara slutövning för Emma och de andra som går befattningsutbildning på regementet. Efter avslutad utbildning funderar hon på att antingen arbeta på sitt tidigare arbete eller prova transportbranschen även civilt. Hon skulle också kunna tänka sig att arbeta heltid som soldat om möjligheten dyker upp. Enligt anställningsavtalet har alla anställda i Försvarsmakten internationell tjänstgöringsskyldighet, men det är inget måste att få möjligheten att göra en utlandsmission för Emma.

-  Utlandstjänst har aldrig varit ett mål för mig, det är inte därför jag sökte. Jag är nöjd med att göra det jag gör just nu och trivs jättebra med det.

På frågan vad som varit det bästa med utbildningen så här långt svarar hon sammanfattande;

- Jag har lärt mig så mycket om något jag visste så lite om. Och att märka och bli förvånad över hur mycket man faktiskt klarar av!