Stridsfordon 90 och stridsvagn 122 under övning Våreld 22
Stridsfordon 90 och stridsvagn 122 under övning Våreld 22
Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Archer
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten
1a Tungtransportkompaniet
Foto: Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Stridsvagn 122 i solnedgång
Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten
Pansarskyttesoldar och stridsfordon 90 på Skövde övnings- och skjutfält
Foto: Sarah Ryrhagen/Försvarsmakten

Skaraborgs regemente, P 4, är ett stort regemente med flera enheter och har sin huvudort i Skövde. Till regementet hör andra brigadstaben, 41:a och 42:a pansarbataljonerna, första tungtransportkompaniet och ett brigadspaningskompani. Vi utbildar också inom artilleri, brigadledning, och brigadsamband. Vi verkar på övningsfält från Älvdalen i norr till Remmene i söder och samverkar med andra organisationer och myndigheter för att låta Sverige vara i fred.

Våra pansarbataljoners huvudsakliga vapensystem är stridsvagn 122, stridsfordon 9040, granatkastarpansarbandvagnar samt luftvärnskanonvagnar. Bataljonerna skyddar Sveriges intressen, lämnar stöd till det civila samhället och i händelse av ofred kan de snabbt anfalla och nedkämpa fientliga manöverförband.

Andra brigadstaben, som är en av två brigadstaber i Sverige, ansvarar för att leda en brigad bestående av olika delar ur arméns förband och har som uppgift att leda markförband vid insatser i Sverige och utomlands. Chef för andra brigaden är Michael Carlén.

Det här är P 4!

Notiser Från Skaraborgs regemente - P 4

Pansardagen i Skövde
14 oktober202314:59

Ett riktigt pansarskytteväder med regn och stormiga byar väntade de tusentals nyfikna besökarna på Pansardagen i Skövde

Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Cirka 11000 besökare bedöms ha tagit del av materielutställningar, provat på simulatorsystem och nyfiket pratat med vår personal. Årets tema var Armén 500 år och en av huvudattraktionerna var stridsteknikförevisningen som sträckte sig från ett artilleriunderstött karolineranfall med blanka vapen fram till dagens stridsvagnar och pansarskytte. Huvudfokus på dagen var de anställdas och värnpliktigas anhöriga men många allmänt intresserade hade letat sig till regementet också.

 

Dagen till ära öppnades även kasernområdet upp och anhöriga kunde följa med sina respektive in för att få se hur de bor eller var de jobbar. Avslutningen på dagen var en ceremoni där Arméns 500-årsfirande uppmärksammades och en soldaterinran genomfördes för alla värnpliktiga.

Vill ni se foton och film från dagen så finns det på www.facebook.com/skaraborgsregemente och www.instagram.com/skaraborgsregemente

Skaraborgs regemente - P 4
Fakta Skaraborgs regemente - P 4
  • Förkortning: P 4
  • Ort: Skövde
  • Personal: 800
Så har vi räknat
Karta