Alltid vakna – alltid redo

Det finns alltid några som håller ett nyktert öga på omvärlden medan semestrande svenskar diskuterar recept på grillmarinad eller bråkar med barnen om läggdags. Några av dem sitter i vaktkuren på Livgardet, dygnet runt, året runt.

I vakten har soldaterna koll på vilka som rör sig in och ut på regementet. Man kontrollerar även vilka som befinner sig på övningsfältet där det krävs ett särskilt färdtillstånd för bilförare. Om en olycka inträffar hjälper soldaterna ambulansen att hitta rätt. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Välkommen till Livgardet! Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Alla som har besökt ett regemente vet att man måste passera en vakt. Man stannar bilen, visar sin legitimation, byter ett par ord och väntar på grönt ljus och grindöppning. Men vad gör egentligen de som jobbar i vakten förutom det uppenbara – att trycka på en knapp?

– Det blir mycket bilåkande. Vi patrullerar övningsfältet och olika skyddsobjekt och kontrollerar så att allt är låst och stängt. När något ska vara öppet så låser vi upp, säger bevakningssoldaten Jens Fransson.

Exakt vilken typ av skyddsobjekt det handlar om eller vart de ligger kan han inte berätta, men i grund och botten handlar det om objekt och anläggningar som är viktiga för militären och samhället.

– Utöver det så arbetar vi även med transportskydd i hela Sverige. För ett tag sedan fick vi till exempel hjälpa till att köra några utländska diplomater som hade landat på Arlanda mitt i natten. Vi har nog fler arbetsuppgifter än vad folk tror, säger Jens.

Underlättar för andra

Vid regementet får bevakningssoldaterna ofta stå till tjänst när någon behöver hjälp.

– Vi ansvarar för att ordning och säkerhet upprätthålls vid regementet. Men vi fungerar även som en reception dit folk vänder sig när de behöver hjälp med borttappade nycklar eller om någon har fått motorstopp och behöver bärgning, säger Ander Samuelsson som är insatschef på Livgardet.

Anders har lång militär erfarenhet och trivs med sitt yrke. Han går upp klockan fem varje morgon och träffar soldaterna när nattskiftet byter av med dagskiftet. Då brukar han stå någon timme i vakten för att träffa folk och avlasta soldaterna.

– Jag gillar den sociala biten. Många stannar och pratar på vägen in och jag får träffa människor från världens alla hörn. Dessutom har vi en otroligt bra kamratskap på vår bevakningspluton. Inget är omöjligt på den här plutonen, säger Anders.

Långa arbetspass och mycket ledigt

Vaktsoldaterna på bevakningsplutonen är uppdelade i grupper som jobbar i skift. När en grupp jobbar har en annan grupp jour och ligger i beredskap. Om något händer måste man snabbt kunna kalla in alla soldater.

– Soldaterna måste alltid berätta vart de befinner sig, och när jag går någonstans berättar jag alltid vart jag är, säger Anders.

De långa arbetspassen med nattarbete och jour gör att soldaterna kan ta ut många lediga dagar som kompensation.

– Om man jobbar en vecka så får man i regel en veckas ledighet efteråt. Jag har två barn, så det kan bli lite tungt att vara borta från barnen en vecka, men det kan man å andra sidan ta igen på sin lediga vecka, säger Jens.

– Vi har ett bra schema med mycket ledighet och en bra lön med de tillägg som vi får. Och vi jobbar tätt tillsammans. Det är ett varierande jobb, säger kollegan Lars Öhman.