"Det ska låta bra och hända mycket, då lyckas vi med vår rekrytering!"

Visionen för Hemvärnets musikkår Eksjö lyder ”En erkänd musikkår i Sverige, där klingande spel, exercis och paradmässighet präglas av en hög nivå, alltid”. I arbetet mot att nå den denna vision krävs det övning och delmål. Ett av delmålen är konserten som hålls i Olsbergs Arena den 27 april.

Musikanterna i kåren har siktet inställt mot kommande konsert. Foto: Maddelena Lago
Dirigenten Anders Högberg får handledning av musikdirektör Lars-Gunnar Björklund från Försvarsmusikcentrum. Foto: Maddelena Lago
Foto: Maddelena Lago
Foto: Maddelena Lago

Lars-Gunnar Björklund, musikdirektör från Försvarsmusikcentrum, har under våren varit handledare för kåren i deras väg mot att bli ännu bättre och mer finslipade i sitt spelande. I den utbildningsplan som Lars-Gunnar och musikkåren tagit fram, med det slutliga målet att behålla certifieringen med statsceremoniella spelningar, ligger konserten den 27 april som ett delmål.

– Det är positivt att alla musiker är så fokuserade och fast övertygade om att tillsammans klara av detta, säger Lars-Gunnar. Han pratar också om att det är viktigt att det låter bra och att det händer mycket för att lyckas med rekrytering av unga nya musikanter.
 

Sommarjobb som vaktparadsmusikant

Därför är det glädjande att Eksjö kommun till sommaren stödjer musikkåren genom att ta fram ett nytt sommarjobb som vaktparadsmusikanter för ungdomar.

– Vi har ställt frågan till musik- och kulturelever från Eksjö, Nässjö och Aneby och de som tackar ja kommer få utbildning i att delta i vaktparaden och sedan få vara med där vid fyra tillfällen i sommar, berättar Johan Gärskog kulturchef i Eksjö kommun.
 

Vaktparader i Eksjö till sommaren

Direkt efter att konserten den 27 april är genomförd fortsätter musikkåren med sin träning inför sommarens vaktparader.

-Vi är ett gäng med lång erfarenhet och bred kompetens och vi ser fram emot kommande träningspass där vi även kommer öva på paradmarsch, säger Andreas Högberg som är dirigent i kåren.

Eksjöbor och tillresande kan nu börja se fram emot sommarens vaktparader som spelas varje lördag från den 21 juni till den 23 augusti.