Livgardets dag

Varmt välkommen att besöka Livgardet i Kungsängen lördag den 10 september. Under dagen kan du bland annat träffa specialister för strid i skog och stadsmiljö, känna och klämma på materiel, utmana dina egen styrka och se en militär uppvisning.

Lämna bilen hemma och hoppa på någon av våra gratisbussar som går mellan Kungsängen station och Livgardet. För en smidig start på dagen ber vi att du undviker att ta med stora väskor och lämna om möjligt även hunden hemma.

En soldat tar tid då en ungdom på Livgardets dag utmanar sig själv i armhäng.
En soldat tar tid då en ungdom på Livgardets dag utmanar sig själv i armhäng.
Livgardets dag arrangeras 10 september 2022. Vi hoppas på många besökare. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Lördagen den 10 september hälsar vi dig hjärtligt välkommen in på Livgardet i Kungsängen. Regementet ligger cirka tre mil nordväst om Stockholm i Upplands-Bro kommun och vi hoppas ni är många som hittar hit. 

Vi har öppet 10.00-15.00.


Program

10:00 Livgardets dag öppnar
10:00-15:00 Öppet hus, egen rundvandring bland våra stationer
11:00 Uppvisning - dagen invigs av regementschefen
13:00 Uppvisning
15:00 Livgardets dag stänger

Under dagen kan du träffa specialister i allt från markstrid till statsceremoniell verksamhet, internationell utbildning samt se stridsuppvisningar, högvaktshästar och höra militärmusik. Du får bekanta dig med militär utrustning och fordon, prova på exercis, skjuta med vapensimulatorer och varför inte ta en åktur med ett militärt fordon. Regementsmuseet är öppet och barnen erbjuds fiskdamm och ansiktsmålning. Militärpoliser testar om du har det som krävs för att bli soldat. Du kan också besöka ett logement och se hur man som värnpliktig bor under tiden som grundutbildningen pågår.

Bra att veta

Undvik gärna att ta dig till oss med bil. Parkeringsmöjligheterna är begränsade och det kan bli trångt på parkeringen utanför regementet. (Granhammarsvägen 1). Vi rekommenderar därför att du åker buss. 

Vi kör gratisbussar med skytteltrafik till och från Kungsängens station under hela dagen. Första bussen avgår från Kungsängens station 09.30. Sista turen från Livgardet avgår 16.20. Det kostar inget att åka med bussarna.  Du kan även välja SL:s ordinarie bussar mot Livgardet/Granhammar.

Korv med bröd och fika är gratis och serveras i vårt mattält under dagen. Marketenteriet, Markan, är öppen för försäljning av kioskvaror 11.30-15.00. Utanför grindarna finns även Soldathemmet, som har servering. 

Lämna gärna din hund hemma då det förekommer skottlossning (med lös ammunition) under dagen. Hundar får inte följa med in på logementet.

Det går bra att fotografera under dagen men observera att drönare är ej tillåtet. Väskor kommer att genomsökas då du passerar entrén. Var beredd på att visa legitimation på förfrågan.

Träffa våra samarbetspartners

Följande samarbetspartners kommer att finnas på plats som utställare under dagen:

Fortifikationsverket

Föreningen Fredsbaskrarna Stockholm- Sveriges veteranförbund

Föreningen för den Beridna högvakten

Försvarsungdom Stockholm - Försvarsutbildarna

Invidzonen

Kungl. Svea Livgardes Fältpiparkår

Livgardets kamratförening

Svea Livgardes Musketerarkår

Svenska Lif:compagniet

Svenska soldathemsförbundet

Sverof - Sveriges reservofficerare

Soldathemmet vid Livgardet

 

Med reservation för ändringar. Information publiceras här löpande. 

Välkommen!