Marinens musikkår är en av Försvarsmaktens tre professionella orkestrar. Musikkåren består av 30 heltidsanställda musiker och är stationerad i världsarvstaden Karlskrona.

Marinens musikkår
Marinens musikkår
Marinens musikkår. Foto: Jörgen Ragnarsson
Marinens musikkår på vaktparad
Marinens musikkår, Vaktparad Foto: Mats Engfors/Fotographic
Konsert Lund Stadshall, Marinens Musikkår
Marinens musikkår, Konsert Foto: Carl-Johan Björkman/Försvarsmakten
Statsbesök Marinens Musikkår
Marinens musikkår, statsbesök Foto: Mats Engfors/Fotographic
Oslo Tattoo 2016
Marinens musikkår, Oslo Tattoo 2016 Foto: Carl-Johan Björkman,Försvarsmakten

Marinens musikkår är en symfonisk blåsorkester, och genomför såväl parader och ceremonier som sittande konserter.

Verksamhet

Marinens musikkår har uppdrag inom hela Försvarsmakten och verkar både i Sverige och utomlands. I Sverige handlar det om framträdanden vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter för allmänheten. Utomlands har musikkåren genomfört ett flertal framträdanden för internationella styrkor i insatsområden, och har då bidragit med både ceremonimusik och underhållning.

Musikkåren har en omfattande konsertverksamhet som är tillgänglig för allmänheten, där repertoaren spänner över blåsmusikens alla genrer och riktar sig till olika målgrupper. Den här bredden synliggör Försvarsmakten, bidrar till framtidens rekrytering och till hela den svenska blåsmusikgenrens utveckling.


Tradition och vision

Det har funnits militär musik i Karlskrona sedan 1680-talet, då mindre ensembler fanns anställda för att spela på flottans fartyg. Över tid utökades ensemblerna och 1862 sattes Kungliga Flottans musikkår upp, vilken är grunden för Marinens musikkår. Med dessa långtgående traditioner har musikkåren en viktig roll som kulturorganisation. I sin breda verksamhet tar Marinens musikkår vara på arvet, och hittar samtidigt nya områden för militärmusiken och utvecklar den för att passa Försvarsmaktens behov idag.

 

Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Personal: 1 600
Så har vi räknat