Arbeta på Livgardet

Att arbeta på Livgardet är unikt. Förutom att bli del av en nära 500-årig historia blir du även del av den gemenskap som finns här. Alla som arbetar på Livgardet förväntas följa vår gemensamma värdegrund och våra regler. Här nedan har vi samlat praktisk information kring Livgardet som arbetsplats.

Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Som försvarsmaktsanställd ges det möjlighet att träna på arbetstid. Det är också vänligt med olika typer av idrottstävlingar, bland annat i löpning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten.

Hitta hit

Livgardet är ett regemente som består av flera olika delar och vi finns på flera olika orter i Sverige. Staben (som leder Livgardet) är lokaliserad i Kungsängen där Livgardet även har ett stort övnings- och skjutfält. Under menyn "externa länkar" längst ner på denna sida kan du få vägbeskrivning och information om tåg och bussar till Livgardet i Kungsängen. Om du använder GPS kan du ställa in koordinaterna 59.51567, 17.76939. Kontakta Livgardet för vägbeskrivning till övriga orter i Sverige.

Parkering

En stor bilparkering finns utanför Livgardets grind. Det är gratis att parkera och du behöver inget p-tillstånd. Parkeringen är obevakad och du ansvarar själv för ditt fordon. Livgardet är stort och det tar en stund att gå från parkeringen. Det finns även ett begränsat antal parkeringsplatser inne på området för anställda. På kavallerikasern (före detta K1) inne i Stockholm är möjligheterna att parkera begränsade och du måste ansöka om parkeringstillstånd.

Boende

Försvarsmakten har ingen skyldighet att förse anställda med boende men erbjuder ändå de som tar anställning på Livgardet efter grundutbildningen en möjlighet att fortsätta bo i logement under sin sex månader långa provanställning. Kostnaden är då 850 kronor/månad och i kostnaden ingår tvättbyte, sängkläder, handduk, tvål, toalettpapper, tvättmöjlighet för civila kläder, tvättmedel, sköljmedel och möjlighet att använda internet (ej wi-fi). Om plats finns erbjuder Livgardet dessutom ytterligare boende på logement i upp till se månader till samma kostnad. I särskilda fall kan chefen för Livgardet besluta om ytterligare förlängning av boendet. 

Nyttjandeavtal av utrymme skrivs mellan den enskilde och Fortifikationsverket som är en egen myndighet. Boende på förbandet ska inte ses som en självklarhet och eftersom platserna inte räcker till alla så råder vi dig att söka bostad direkt i samband med att du söker anställning på Livgardet. Länk till kommunens webbsida och till MHS-bostäder (en stiftelse som tillhandahåller bostäder till försvarsmaktsanställda) hittar du under "externa länkar" längst ner på denna sida.

Mat

Anställda på Livgardet har möjlighet att köpa frukost/lunch/middag i Livgardets personalmatsal. Priset är 85-92 kronor per måltid. Det finns måltidskuponger och ett laddningsbart måltidskort som du kan köpa i personalmatsalen och som ger viss rabatt. Måltider går även att köpa på soldathemmet och på restauranter utanför Livgardets område. I Livgardets kaserner finns kylskåp, mikrovågsugnar och matbord för dem som vill ta med egen mat. När du deltar vid övningar och liknande och får försvarsmaktsdygn står Försvarsmakten för maten. Personalmatsalen serverar frukost 6.30-7.45 (helg 6.45-7.30), lunch 11.00-12.45 (helg 11.30-12.15) och middag 16.30-17.45 (fredagar 16.00-17.00 & helg 16.00-16.45).

Hälsa och friskvård

Anställda på Livgardet har möjlighet till tre timmars träning varje vecka – på arbetstid. Träningen genomförs ofta med den grupp du tillhör. På Livgardet i Kungsängen finns idrottshall, gratis gym med instruktörsledda träningspass, dusch, bastu och motionsspår med elljus där du kan åka skidor på vintern. Här finns även personalmatsal och en mäss som har öppet kvällstid samt företagshälsovård, företrädare för fackföreningar, förbandspastor och ett aktivt föreningsliv. På kavallerikasern (före detta K1) finns gym, motionsspår och möjligheter till träning vid Friskis & Svettis samt vid GIH badet och Kungliga tennishallen.

Sjukvård

På Livgardets företagshälsovård arbetar både läkare och sjukgymnast. Vid behov kan våra läkare remittera dig till specialister för fortsatt vård. Besöker du en annan läkarmottagning eller köper receptbelagd medicin får du ersättning för dina utlägg.

Fritid

Som anställd har man i regel 40-timmars arbetsvecka, semester och lediga helger. Det går bra att stanna på förbandet över helgen om man vill. Förutom de träningsmöjligheter som erbjuds på Livgardet och inom ramen för Livgardets föreningsliv har kommunen ett utbud av möjligheter. Ta en titt på Stockholms stad och Upplands-Bro kommuns webbsidor under "externa länkar" längst ner på denna sida.

Resor för GSS/T

Du som är tidvis anställd (GSS/T) får gratis in- och utryckningsresa för den period du tjänstgör. Resan gäller från den adress du är folkbokförd på. Detta sker genom att ditt förband kontaktar dig och beställer resa. Biljetten skickas till din mobiltelefon eller mail.

Frågor

Har du frågor som inte besvaras på denna sida? Då går det bra att ringa oss, skriva ett mejl till rekrytering-LG@mil.se eller fråga oss direkt på vår facebooksida som du även hittar en länk till längst ner på denna sida.

Livgardet
Fakta Livgardet
  • Förkortning: LG
  • Ort: Kungsängen
  • Yrkesofficerare: 448
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 575
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 470
  • Civilanställda: 334
  • Reservofficerare: 439
Så här har vi räknat