På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Statsceremoniell verksamhet

Parad, högvakt och beriden tjänst.

Foto: Jenny Ringström/Försvarsmakten

Personal ur Livbataljonen under kungens firande av 50 år på tronen.

En av Livgardets uppgifter är att genomföra parad - till häst och till fots - i samband med de statsceremonier Försvarsmakten deltar i. Till de största statsceremonierna hör statsbesök, nationaldagen och riksmötets öppnande. Även högvaktsavlösningen är en statsceremoni som under en stor del av året bemannas av Livgardet.

Statsceremoniell verksamhet genomförs av alla förband i Försvarsmakten. Livgardets livbataljon och Livgardets musikkårer har som särskild uppgift att tillsammans lösa huvuddelen av paradverksamheten.

I Livgardets statsceremoniella uppdrag ingår att genomföra parad till häst, till exempel beridna eskorter av kungafamiljen vid högtidliga tillfällen. Det innebär också beriden vaktparad - eller beriden högvakt som det ofta kallas i folkmun.

De cirka 75 hästarna finns på Livgardets Kavallerikasern i centrala Stockholm. De tas omhand, tränas och rids både till vardags och vid parad av personalen vid Livgardet. Hästarna ägs av Föreningen för den Beridna högvakten, en ideell förening som drivs av intäkterna från sina medlemmar och sponsorer.

Vaktparaden med högvaktsavlösningen räknas också som statsceremoniell verksamhet. Vaktparaden genomförs till fots eller till häst och går genom centrala Stockholm till Kungliga slottet där ceremonin för högvaktsavlösningen sker. Därefter placerar soldaterna ut sig på sina poster runt slottet och ceremonin övergår till skarp bevakning.

Högvakt är en uppgift som delas av alla förband och flottiljer i Försvarsmakten. Rent historiskt har Livgardet en nära koppling till högvakten då de allra första livgardisternas uppgift var att vakta konungens liv. Än idag, över 500 år senare, är det fortfarande ett av Livgardets uppdrag och förbandet genomför merparten av högvakterna under sommarhalvåret.

Till den statsceremoniella verksamheten hör också militärmusiken. Det kan handla om allt ifrån att en musikkår gå eller rider först i vaktparaden, till att delta i de stora statsbesöken eller andra statsceremonier. Vid Livgardet finns enheten Försvarsmusiken med sina tre professionella musikkårer.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.