Marinen och flygvapnet visades upp för amerikanska försvarsministern

Under onsdagen besökte försvarsminister Pål Jonsson Musköbasen tillsammans med sin amerikanska motsvarighet, Lloyd Austin. Marinstaben var värd för besöket, som avslutades med en militär uppvisning till sjöss.

Försvarsminister Pål Jonsson ttillsammans med sin amerikanska motsvarighet, Lloyd Austin och Marinchef Ewa Skoog Haslum.
Försvarsminister Pål Jonsson ttillsammans med sin amerikanska motsvarighet, Lloyd Austin och Marinchef Ewa Skoog Haslum.
Försvarsminister Pål Jonsson tillsammans med sin amerikanska motsvarighet, Lloyd Austin och Marinchef Ewa Skoog Haslum. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
Marinen och Flygvapnet visade upp militära förmågor för besökarna.
Marinen och Flygvapnet visade upp militära förmågor för besökarna. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
De båda ministrarna höll ett pressmöte i hamnen på Musköbasen
De båda ministrarna höll ett pressmöte i hamnen på Musköbasen Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

De båda ministrarna fick se uppvisningen från helikopterdäck ombord på Visbykorvetten HMS Härnösand. Under transporten mellan Muskö och Berga visades marin- och flygförmågor upp, bland annat en ubåt av Gotlandsklass, våldsam landstigning på skärgårdsö och överflygning av såväl JAS 39 Gripen som Helikopter 16, Black Hawk.   

– Att den amerikanska försvarsministern väljer att besöka Försvarsmakten och Marinen under sin tid i Sverige visar på betydelsen av marina förmågor i det omvärldsläge vi står i just nu. Jag och Överbefälhavaren är oerhört stolta över att det vi visat upp idag, vår personal och de förmågor vi har, säger marinchef Ewa Skoog Haslum.