HMS Sundsvall förstärker marinen

Det är en modern, uppdaterad och vass korvett som återvänder efter en omfattande halvtidsmodifiering. Sedan september 2018 har fartyget genomgått stora förändringar för att kunna matcha 2020-talets teknik och stärka Försvarsmakten med ytterligare kraft i ett allt allvarligare omvärldsläge.

HMS Sundsvall ligger just nu förtöjd i centrala Stockholm men kommer inom kort återgå till ordinarie hemmahamn på Berga i Haninge.
HMS Sundsvall ligger just nu förtöjd i centrala Stockholm men kommer inom kort återgå till ordinarie hemmahamn på Berga i Haninge.
HMS Sundsvall ligger just nu förtöjd i centrala Stockholm men kommer inom kort återgå till ordinarie hemmahamn på Berga i Haninge. Foto: Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Marinchef Ewa Skoog Haslum och Patric Hjort, chef för verksamhetsområde marin vid FMV, skriver under överlämningen av korvettsystem Gävle ombord på HMS Sundsvall
Marinchef Ewa Skoog Haslum och Patric Hjort, chef för verksamhetsområde marin vid FMV, skriver under överlämningen av korvettsystem Gävle ombord på HMS Sundsvall Foto: Melina Westerberg/Försvarsmakten
Från idag kan även HMS Sundsvall bidra till marinens beredskap och förmågehöjande verksamhet, ett välbehövligt tillskott i och med rådande omvärldsläge.
Från idag kan även HMS Sundsvall bidra till marinens beredskap och förmågehöjande verksamhet, ett välbehövligt tillskott i och med rådande omvärldsläge. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten
HMS Sundsvall har bland annat en helt ny brygga med toppmodern navigationsutrustning.
HMS Sundsvall har bland annat en helt ny brygga med toppmodern navigationsutrustning. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Idag har Försvarets materielverk, FMV, överlämnat HMS Sundsvall till Försvarsmakten och samtidigt slutlevererat korvettsystem typ Gävle.

Den 14 december 2022 levererades HMS Sundsvall tillbaka till marinen efter modifiering.
I och med att HMS Sundsvall överlämnats till Försvarsmakten är hela systemet av korvett typ Gävle färdigt. Överlämningen skedde i centrala Stockholm där Marinchef Ewa Skoog Haslum och chefen för verksamhetsområde marin vid FMV, Patric Hjort, skrev under överlämningen
Fartygschef Daniel Eklund Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

– Det känns bra att vi nu är med i ordinarie verksamhet där vi kan bidra till det aktiva försvaret och dra vårt strå till stacken. HMS Sundsvall kommer nu att kunna avlasta resterande marinen som gått tungt, säger Daniel Eklund, fartygschef

Marinen får ett viktigt tillskott

Nästan alla sensorer är bytta till nya toppmoderna versioner. Fartyget har fått en helt ny brygga med elektroniska navigationssystem och ledningssystemet som tidigare var från 1990-talet har uppdaterats till modern standard. Den nya tekniken innebär effektivare vapenverkan i strid på, över under vattenytan. HMS Sundvalls återkomst bidrar till att stärka den svenska marinen som accelererar och fortsätter övervaka Sveriges kust.

Moderniseringen har genomförts av Saab vid varvet i Karlskrona med stöd av Försvarets materielverk (FMV). Till utsidan är den aktra allmålskanonen bortplockad och på platsen står nu ett däckshus.

HMS Sundsvall blir en viktig enhet med  huvuduppgift  att bidra till den ständigt pågående sjöövervakningen och delta i förmågehöjande övningar.  Tillsammans med systerfartyget HMS Gävle som levererades till Försvarsmakten tidigare i år blir HMS Sundsvall ett välkommet tillskott till marinen i ett allvarligt omvärldsläge.

Besättningen har varit kärnan i projektet

Under slutskedet av moderniseringen har besättningens kunskaper och färdigheter varit avgörande för att projektet ska kunna slutföras. Tillsammans med Saab och FMV har besättningen slitit hårt för att nå dit de är idag. 

Den 14 december 2022 levererades HMS Sundsvall tillbaka till marinen efter modifiering.
I och med att HMS Sundsvall överlämnats till Försvarsmakten är hela systemet av korvett typ Gävle färdigt. Överlämningen skedde i centrala Stockholm där Marinchef Ewa Skoog Haslum och chefen för verksamhetsområde marin vid FMV, Patric Hjort, skrev under överlämningen
Elinor Larsson, navigationsbefäl på HMS Sundsvall Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

– I och med att vi är med från start får vi vara med och utveckla fartyget,  sätta nya rutiner och göra saker som vi tidigare inte gjort. Det gör att vi kan bli ännu bättre på det vi gör. Det är häftigt att få vara med från start och se utvecklingens gång, säger Elinor Larsson, navigationsbefäl ombord.

Besättningen har haft ett intensivt år och fartygschefen Daniel Eklund berömmer sin personal för det fina arbetet som gjort att Försvarsmakten idag kunde ta emot ett färdigt fartyg.  

– Jag som fartygschef är enormt stolt över deras insats och vill även rikta ett stort tack till alla nära och kära till besättningen. Utan dom hade inte detta projekt kunnat landa där det är idag, deras stöd har varit ovärderligt under denna process. Inte minst när det gäller att få det övriga vardagslivet att fungera, säger Daniel Eklund.

Korvettsystem Gävle

I och med att HMS Sundsvall överlämnats till Försvarsmakten är hela systemet av korvett typ Gävle färdigt. Överlämningen skedde i centrala Stockholm där Marinchef Ewa Skoog Haslum och chefen för verksamhetsområde marin vid FMV, Patric Hjort, skrev under överlämningen.