”Jag ville göra nytta”

För drygt femton år sedan, stod Fredrik Brattén för första gången i gröna kläder. Även då han trivdes bra under sin värnplikt valde han en civil karriär med undantag för två insatser i Kosovo.

Det är bra övningar för hundförarer i hemvärnet, tycker Jenny Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Jenny och hunden Tiia under arbete Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Gruppen blir påskjuten, Jenny och Tiia springer i skydd Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En skadad soldat omhändertas av sin kamrat Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det här var första övningen för Anna Bogren och Turbo Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

I förra veckan ryckte Fredrik åter in i gröna kläder och var en av de 300 som deltog i krigsförbandsövningen som genomfördes på Gotland. Sedan 2011, är han är soldat på Gotlands hemvärnsbataljon där han ingår i insatskompaniet.

Stöd till samhället

– Jag gjorde uppehåll efter värnplikten förutom insatserna i Kosovo. En av den största anledningen till att jag valde att bli Hemvärnssoldat, är att jag ville göra nytta. Värnplikten var oerhört lärorik och under min tid i Hemvärnet, har jag ökat mina kunskaper än mer i bland annat sjukvård, ledarskap och mycket annat. Jag tycker att det vore synd att inte använda alla kunskaper på ett vettigt sätt, därför valde jag att gå med i hemvärnet. Vi kan bland annat stödja samhället med till exempel eftersök, det vill säga leta efter försvunna människor. Kunskaperna vi får i Försvarsmakten kommer verkligen till användning. Bara under den här övningen har jag hittills lärt mig en hel del nytt i bland annat sjukvårdstjänst. Övningsupplägget har varit väldigt bra och pedagogiskt, då den både har bestått av utbildning såväl som olika övningsmoment. Vi har dessutom haft fantastiskt duktiga instruktörer som verkligen har höjt nivån på övningen, sa Fredrik

Vid tillfället genomförde insatskompaniet försvarsstrid med skarp ammunition. De sköt både med automatkarbin 4 (AK4) och med pansarskott.

Hunden ett värdefullt verktyg

Samtidigt som insatskompaniet övade på Tofta skjutfält, bedrevs det helt annan typ av övningar på andra platser. Hundförarna Jenny Johansson och Anna Bogren hade fullt upp med att lösa uppgifter tillsammans med sina respektive grupper. Jenny och hennes fyraåriga rottweiler Tiia, var i full färd med att få upp ett spår av misstänkta motståndsmän. Hundföraren gick först, tätt efterföljt av resterande grupp. Hunden jobbade snabbt och effektivt och det dröjde inte länge innan Tiia hade fått vittring. Hundföraren signalerade till sin grupp att hunden hade fått upp ett spår, bara någon minut senare bröts tystnaden av motståndarens eldgivning.  Hundföraren sprang snabbt bakåt för att ta skydd samtidigt som gruppen besvarade elden. Det här var ett av många moment som övades.

– Både jag och Tiia tycker att det här är fantastiskt roligt. Jag trivs bra i Hemvärnet, inte minst då jag och min hund får mycket träningstillfällen. Förra året tävlade vi i SM patrull och slutade på en andra plats. I tävlingen ingick patrull, lydnad, spår och uppletande, mycket av det vi tränar i tjänsten, sa Jenny

För hundföraren Anna Bogren, var det här första övningen för henne och rottweilern Turbo.

– Jag och Turbo deltog i en patrullkurs för drygt ett år sedan, det var så jag började i Hemvärnet. Jag har fått många nya träningskamrater, vi träffas en gång i veckan och tränar olika moment som ingår i tjänsten, till exempel att spåra. Jag kan verkligen rekommendera att gå med i Hemvärnet, sa Anna