Hur vrålar man? Det går ju inte med ett mesigt mjau..

Viktoria Jacobi rycker fram genom den snötäckta marken i ett halvmeter tjockt lager snö. Ett tiotal meter bort rör sig hennes stridsparkamrat Staffan Andersson. De vet att de i vilken sekund som helst kommer att möta fientliga styrkor. Och när det väl pågår skottlossning kan man inte viska, kamraten måste höra dig genom oljudet, så du vrålar fram dina ord, från botten av dina lungor. Allt sker på Kosta övnings-och skjutfält där de just nu genomför grundutbildning med inriktning mot Hemvärnet.

Viktoria vrålar till sin stridsparkamrat. Allt i syfte att de ska kunna samordna sig i striden. Det gäller att kunna leva sig in i händelseförloppet för att det ska bli ett så realistiskt uppträdande som möjligt. Endast då ger träningen resultat. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Man får kosta på sig ett rejält leende efter att ha fått högsta betyg på sitt genomförande. ”Ja en kommentar om att det gått bra gör så hela dagen är räddad” säger Viktoria. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
"Det är bättre än förväntat, roligare. Men man måste ha pannben. Idag är det fysiskt jobbigt med all snö. Det är annorlunda än vad jag är van vid. En annan typ av ledarskap än vad vi har i IT-branschen" säger Staffan som tillsammans med sin stridsparkamrat Viktoria tränar sig i parvis framryckning i terrängen med skarpladdade vapen. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Att utbilda sig här i Kosta nu på vintern med all snö är lite mer utmanande för rekryterna. Men efter dessa snöiga dagar med stridsövningar och övernattningar i tält kommer de att ha lärt sig mer om vikten att ha kontroll på både sig själv och sin utrustning än om det hade varit varmt och vår i luften. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
"Pappa gjorde värnplikten och nu gör jag den med. Det här är en av de sakerna jag verkligen ville prova. Det känns nyttigt och bra! Här ute är dagarna korta innan mörkret faller och man måste hålla koll på allt, hjärnan går på högvarv" säger Josefine Petersson. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Hanis Saley lyssnar uppmärksamt på instruktörens ord efter det genomförda momentet. Hanis har alltid haft ett intresse för Försvarsmakten och efter att ha deltagit på en ”Military weekend” så valde han att gå vidare mot Hemvärnet. För honom attraherar det att kunna ha engagemanget till Försvarsmakten vid sidan av ett civilt jobb. IT-arkitekt är jobbet som lockar honom. ”Vad jag gillar med detta är att det är mycket samarbete. Man lämnar ingen bakom sig. Det gillar jag” säger Hanis. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Ett inte så stort gäng, men ett glatt. Nitton rekryter gör sin grundutbildning på Kosta övnings- och skjutfält. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten

Nitton rekryter utbildas för att efter utbildningens fyra månader kunna platsa i Hemvärnet. För första gången genomförs utbildningen i huvudsak i Kosta. Några är pliktade medan andra är där för att äntligen uppfylla ett efterlängtat mål.

Äntligen värnplikt

Staffan Andersson är en av dem. Han är äldst i gruppen. Han fick samma värde på mönstringen nu som -93 när han mönstrade för den gamla värnplikten. Men innan han var klar med studierna till civilingenjör hann det förband han skulle rycka in till att bli nedlagt. Men viljan att göra värnplikten fanns fortfarande kvar. Så som egenföretagare inom IT-branschen beviljade han sig själv ledigt för att gå utbildningen.

– Det är bättre än förväntat, roligare. Men man måste ha pannben. Idag är det fysiskt jobbigt med all snö. Det är annorlunda än vad jag är van vid. En annan typ av ledarskap än vad vi har i IT-branschen, säger Staffan innan han sticker i väg med sin stridsparskamrat Viktoria för att träna sig i parvis framryckning i terrängen med skarpladdade vapen. Snön yr kring deras ben, kommandon vrålas ut och skott avlossas mot de tänkta motståndarna. När de nedkämpat fienden får de omedelbar återkoppling från sin lärare som med bestämd och positiv röst ger dem högsta betyg.

– Det här är jättekul! Man får verkligen testa sig själv. Man blir en helt annan person. Jag trodde inte att jag skulle röra mig här i skogen och vråla på det här sättet, säger Viktoria.

Viktoria jobbade på förskola innan hon ryckte in och konstaterar att det är lite lika. Även där måste man vara tydlig och rak i sin kommunikation för att budskapet ska gå fram direkt. Kanske inte vråla som just nu.

Snöigt Kosta utmanar

Att utbilda sig här i Kosta nu på vintern med all snö är lite mer utmanande för rekryterna. Men efter dessa snöiga dagar med stridsövningar och övernattningar i tält kommer de att ha lärt sig mer om vikten att ha kontroll på både sig själv och sin utrustning än om det hade varit varmt och vår i luften. Rekryterna går mot att efter genomgången utbildning verka i Hemvärnet i Blekinge- , Kalmar- eller Kronobergs län.