Att bygga luftförsvarsförmåga

Stridsgruppen på Gotland har börjat arbetet med att utveckla luftförsvarsförmåga enligt det beslut som riksdagen fattade i våras om att tillföra luftvärnskanonvagnar.
− Det här höjer vår förmåga till skydd och skapar handlingsfrihet för förbandets övriga delar, säger chefen för stridsgruppen Stefan Pettersson

För Lvkv-plutonen är detta ett bra tillfälle att lära sig mer om övningsterrängen på Gotland Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Viktor och Lisa från Lvkv-plutonen blir kvar på Gotland även över Aurora 17 Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Stridsgruppens chef Stefan Pettersson följde luftmålsskjutningen på Tofta skjutfält Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Det var i mars som riksdagen fattade beslut om att tillföra extra pengar till Försvarsmakten och då skulle bland annat luftförsvarsförmågan på Gotland öka. Det ska ske genom att stridsgruppen på Gotland tillförs luftvärnskanonvagnar, Lvkv.

Stridsgruppen som bland annat består av pansarskytte- och stridsvagnskompani får med Lvkv möjlighet att bekämpa stridsflygplan och helikoptrar. Det bidrar till ökad handlingsförmåga för övriga delar i gruppen.

Under ett par veckor är en Lvkv-pluton från Skaraborgs regemente på Gotland och övar skjutning mot luftmål. Det gör att stridsgruppen får öva på att ta emot andra förband med förmågor som de inte har.

− Vi lever i en omvärld som kan förändras snabbt. Utifrån de förutsättningar som råder måste vi kunna ta emot andra förband eller bli förstärkta på andra sätt. Vi försvarar inte Gotland själva utan är den styrka som vid eventuella hot ska kunna agera medan övriga förband tillförs, säger Stefan.

Lvkv-plutonen är en del i de tillgängliga förband som Försvarsmakten kan använda där deras förmågor behövs. Lisa Grantner är sjukvårdare men också förare på en av luftvärnskanonvagnarna.

− För oss är det en bra övning bara i det att ta oss hit. Att åka färja var en del av transporten och inget som jag gjort i min tjänst tidigare.

Vikten av att öva förmågan att flytta förbandet är något som Lisas plutonchef Viktor Bertels instämmer i.

− Att öva mot luftmål är lite som att sätta tummen i spåret, det kan vi och det kan vi göra var som helst. Att kunna förflytta oss snabbt och lång väg är nyttig övning. Och att öva i ny terräng, där vi inte känner till varje liten detalj på kartan gör också att det blir en bra skärpa i övningen.

Lvkv-plutonen blir kvar på Gotland och under Försvarsmaktsövning Aurora som strax drar igång ska de öva som en del i stridsgruppen.

− Det kommer ge oss nyttiga lärdomar inför fortsatt arbete med att utveckla stridsgruppen. Förmågan att hantera tillförda förband och funktioner kommer att vara en viktig del i vår vardag. Lvkv kommer dessutom att vara en ordinarie komponent i stridsgruppen så just detta innebär en början på uppbyggnaden hos oss. avslutar Stefan Pettersson.