De som aldrig gav upp

Den militära grundutbildningen har många ansikten. Ingen dag är den andra lik, men målet är detsamma för alla deltagare. Att klara utmaningen.

Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
”Det här ska bli kul!” Nora Weidel ville ha en utmaning och valde att göra GU och kommer läsa till signalmatros. Innan pluggade hon konst på folkhögskola och linjär algebra parallellt. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Förberedelser för strid Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Eleverna hjälps åt att få utrusningen på plats. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Några minuters vila under en transport med stridsbåt. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
En av otaliga uppställningar under utbildningen. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Nöjd och stolt. Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten
Foto: Michaela Linge/Försvarsmakten

De elever som ryckte in i Karlskrona i mitten av september har nu avslutat den första gemensamma delen, GMU. Den som är gemensam oavsett mot vilken befattning man sen ska utbilda sig.

Hittills har eleverna fått en massa nya kunskaper, lärt känna några individer som de förmodligen kommer hålla kontakten med livet ut, och hunnit fundera både en och två gånger varför de valde just den här utmaningen.

Men igår när de satt bänkade i Amiralitetskyrkan, och fick allt det beröm som de ska ha för att de aldrig gav upp utan klarade utmaningen, då var det många som stolta och nöjda konstaterade att det var värt att bita ihop trots hunger och kyla.

Oro och spänd förväntan

Nora Weidel, 20 år från Linköping har fått på sig sin utrustning och är redo för ett av alla moment under Aldrig ge upp, AGU. AGU är den näst sista veckan under utbildningen som väver samman allt som eleverna har lärt sig och som de flesta ser fram emot med skräckblandad förtjusning. Det är då eleverna sätts på prov såväl fysiskt som psykiskt.

− Jag är väldigt taggad och ser fram emot resten av AGU-dagarna. Just nu är det helt ok, men det första dygnet var jobbigt för då gjorde vi nästan ingenting. Vi hade väntat oss en jättetuff start och istället fick vi bara ligga still och bevaka ett skyddsobjekt.

Men det jobbiga kommer. Under AGU-veckan får eleverna uppdrag som ska lösas utan förvarning. De ska under tiden tillbringa ett dygn i ensamhet utomhus. De ska bygga var sin bivack mot regn och kyla, göra upp eld, vila men ändå ha koll på sin omgivning.

− Vi har byggt upp dem med kunskaper och självförtroende under utbildningen, men nu ska vi trycka ner dem lite i skorna för att testa deras stridsvärde. De kommer vara ganska möra när veckan är över och det är meningen, säger Martin Olsson som är ställföreträdande kompanichef på GU-kompaniet.

För Nora och de övriga eleverna blir det några dagars vila innan de drar igång med sina respektive utbildningar till tekniker, kock, dykare eller någon av de många andra tjänster som finns i marinen.